vaniljpannacotta :
6 pers
5 dl vispgrädde
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker eller 1 st vaniljstång
3 st gelatinblad
Blanda grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull.
(Om du vill använda äkta vaniljstång, klyv och skrapa ur fröna och lägg alltsammans i kastrullen.)
Lägg gelatinbladen i blöt.
Låt gräddblandningen koka upp och koka ca ½ minut.
Ta av kastrullen från värmen och ta bort vaniljstången.
Krama ur gelatinbladen och vispa ner den i den varma gräddblandningen.
Häll upp i portionsglas.
Ställ kallt i minst 2 timmar.
kanelstekta äpplen:
liten klick smör
300 g skalad tärnade äpplen
1 dl muscovadosocker
1 tsk kanel
1-2 msk vatten
Stek äpplena i smöret, tillsätt kanel och socker.
Späd med lite vatten.
Låt svalna något innan det läggs på pannacottan.
knäckflarn:
ca 50 st
150 g Smör
2 dl strösocker
1/2 dl ljus eller mörk sirap
1/2 dl Matlagningsgrädde
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl.
Klicka ut smeten på smord eller bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen, 200°, ca 5 minuter.