-

Godaste kolasåsen

Detta måste provas om du gillar kolasås. Köp en burk kondenserad mjölk. Koka oäppnad burk i 3 timmar, ( se till att burken alltid är täckt med vatten) sen har du den godaste kolasåsen :)






Campadre

Tänkte tipsa om en trevlig sajt som man kan göra många fynd på. Här finns allt mellan himmel och jord, kända märken som man kan fynda billigt. Du måste bli medlem innan du kan ta del av kampanjerna.
Att bli medlem är helt gratis. Vill du gå med? Kika in HÄR.



Ha en trevlig lördag!


Algot

 I ett hus vid skogens slut.....



.....liten tomte tittar ut, haren skuttar fram så fort...


..knackar på dess port..


..hjälp ack, hjälp ack, hjälp nu mig...

Det är så roligt att fånga hans rörelser med kameran! :)


Leilas saftiga kokostosca

Som många av er redan vet är Leila Lindholm en stor favorit hos mig.
Vill jag prova baka något nytt, letar jag gärna bland hennes recept först.



Bildkälla

I hennes bok " a piece of cake " kan man hitta kokostoscan.
Oj oj oj, vad god den var...
'



kakform ( 25 cm i diameter )

3 ägg
2 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt

toscasmet:

½ dl sirap
25 g smör
½ dl matlagningsgrädde
2 dl kokosflingor
1 dl socker

gör så här:

Börja med sockerkakssmeten.
Sätt ugnen på 175 g
Vispa ägg och socker pösigt.
Smällt smöret och häll i smeten.
Tillsätt mjölken.
Blanda mjöl, bakpulvet och salt i en skål.
Vänd försiktigt ner det i smeten.
Häll över smeten i en bröad sockerkaksform.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min.
Under tiden den gräddas så rör du ihop toscasmeten.
Blanda alla ingridienser i en gryta och låt koka ca 5 min.
Häll smeten över kakan och grädda i ugnen ytterligare 15 min.
Låt kakan svalna någoto och lossa den sedan från formen.


Tropikariet i Helsingborg

Nu har vi semester, det är så mysigt att ha hela familjen hemma och hitta på en massa skoj!
Igår var vi på IKEA och köpte hylla till köket. Blev riktigt bra. Gardinerna hade kommit i postlådan när vi kom hem, så nu är allt uppe och jag blev mycket nöjd :)



 Så här grå och trist var väggen innan...


...och så här ljust och fint blev det!




Hyllan från IKEA..


En stor zinkbricka som blivit till ett ljusfat...




Idag for vi till helsingborg igen för att gå på tropikariet.
Det var många år sedan sist. En trevlig liten utflykt blev det. :)





Massor av apor klängde omkring i samma rum...


En modig Algot som vågade klappa ormen.


Kasslergratäng

Var sugen att prova på något nytt. Hitta en tapenade från Zeta, som innehöll karl-Johan svamp, champinjoner, soltorkade tomater & olivolja. Tapenaden, tillsammans med kassler, färska tomater, matlagningsgrädde lite riven ost blev VÄLDIGT GOTT!

Receptet knåpade jag ihop medans jag lagade den. Blev grymt gott, kommer anv mig av den tapenaden fler gånger!



4-5 port

600 g kassler
1 burk zeta tapenade funghi
2 st tomat
5 dl matlagningsgrädde
½ tsk salt
svartpeppar
2 msk maizenaredning
en näve riven ost

Skiva kasslern & tomaterna, lägg i en ugnssäker form.
Blanda grädde & tapenade, salt, peppar och maizenaredning i en skål, häll över kasslern.
Strö över riven ost, gratinera i ugn på 200 grader tills osten fått fin färg.



Vår fina pojke!

Som förälder blir man så stolt när sitt barn lär sig något nytt!
Igår sa Algot..."Upp, klättra den!" Han har tidigare bara sagt ett ord i taget..
Det går undan nu, man får försöka hänga med så gott det går :)

.


Nya gardiner

Har beställt nya gardiner till mitt nymålade kök. Det blev en hissgardin, riktigt snygg!






Vårt, inte så snygga vitrinskåp är numera vitt. Det var rätt mkt slit men det var det värt.
 Blev som nytt :)







Min goda chili con carne



 En smakrik god chili con carne som jag gärna delar med mig till er.


4-6 port

500 g blandfärs
1 st gul lök
1 röd paprika
1 st vitlöksklyfta
5 st färska champinjoner
1 st burk krossad tomat
1 dl chilisås
1 dl vatten
1 st köttbuljongtärning
1 dl ketchup
1 st burk vita bönor i tomatsås
salt & svartpeppar
färsk oregano

Bryn färsen och hacka löken. Tillsätt löken i färsen.
Skiva champinjonerna och dela paprikan i mindre bitar. Tillsätt i grytan.
Pressa i vitlöken och smula ner buljongtärningen. Späd med vattnet och krossade tomater.
Tillsätt chilisås och ketchup och färsk oregano, låt stå och puttra en stund.
Häll i de vita bönerna. Smaka av med salt och peppar.
Serveras med ris eller bröd och en god sallad.



Gammeldags svartvinbärssaft









Våffelsmet med olika smaksättningar

Två smaksättningar på våffelsmet men med samma grundrecept.

8-10 st

50 g smör eller margarin
2 ägg
5 dl mjölk eller filmjölk
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt

Våfflor med rökt skinka och lök serveras med en senapscremé

grundrecept
+
150 g strimlad skinka
½ finhackad rödlök
finstrimlad basilika

senapscremé:

2 dl creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1  tsk söt-stark senap
salt & peppar


våfflor med choklad och banan serveras med noggerglass

grundrecept
+
100 g grovhackad daimchoklad ( marabou )
1 st riven banan


Köttfärs & potatisgratäng

Jag målar och grejar här hemma, så har haft fullt upp hela helgen. Köksväggarna blir vita, och vitrinskåpet målas vitt. Det blir mkt vitt, men det är en tidlös färg och vi behöver mer ljus till köket som har fått ett uterum utanför fönstret. Här bjuder jag på en av mina favoritgratänger. Den är barnsligt god & enkel att göra. Gott att blanda i är knaperstekt bacon, men denna gång gör jag utan. Här kommer receptet.

4-6 port



4-6 port

1 kg potatis
500 g blandfärs
2 st gula lökar
smör till stekning
5 dl matlagningsgrädde
 en näve riven ost

Bryn färsen, salta & peppra,
Hacka löken, blanda ner löken i färsen.
Skala potatisen och skär i mindre bitar.
Blanda potatis och färs i en form.
Salta och peppra. ( salta ordentligt, potatisen drar åt sig )
Blanda allt, häll på matlagningsgrädde och toppa med riven ost.
Tillaga i ugn 200 grader tills potatisen är mjuk. Ca 45 min.
Servera med en grönsallad.


Supergod kycklinggryta!

Morötterna smakar ljuvligt nu, fint att kunna gå ut i sin trädgård och hämta in pinfärska grönsaker.
Sockerärterna skördas också för fullt. Hade behövt ett högre ameringsjärn för de växer som ogräs! :)
Tog upp en påse kycklingfilé, hade tanken om att göra en gryta utan de som fanns hemma.
Här är resultatet. Den fick klart godkänt av hela familjen!



6-8 port

1 kg kycklingfiléer
smör till stekning
2 st paprikor, gul och röd
150 g färska champinjoner
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 burk ( 250 g ) tärnad / krossad tomat
5 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
2 msk fond
1 dl chilisås
2 msk ketchup
1 dl sylt lök

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek gyllenbruna tillsammans med en klick smör.
Dela champinjoner, paprika & lök i mindre bitar.
Lägg upp kycklingen i en större gryta. H
Häll på tomatkross, chilisås, tomatketcup, matgrädde, vatten & fond.
Bryn grönsakerna i pannan, pressa ner vitlökarna.
Häll ner grönsaksblandnigen i grytan.
Blanda ner syltlöken.
Smaksätt med salt och peppar.
ev. red av med maizenaredning.


Gjut ett trappsteg

Viivilla tidningen brukar jag bläddra igenom lite snabbt när vi får den. Oftast är där väl inget som jag brukar fastna för men nu hände det. Vårt förråd har inget trappsteg har stört mig lite. I tidningen hittade jag en helsida med bra beskrivning på hur man gjöt ett nytt trappsteg. Jag visa sambon, som nappa på idén.



    Bildkälla

Eftersom vi ville ha lite högre trappsteg än på bilden ovan, så fick vi gjuta en lite högre sula först.
Nu är den så gott som klar, lite små justineringar kvar, bla ska den släta ytan längst ner, få en lite mer putsad yta, så den smälter in i trappan bättre. Jag är jättenöjd och det var roligt att göra + att det var inte alls så svårt.

Så här blev vårt trappsteg!




Vill ni också gjuta ett trappsteg? Gå in här och kika. Lycka till!

 


Ostgratinerad lax med lime & krämig sås med smak av paprika & lök





4 portioner

4 st laxfiléer i portioner'
50 g rumstempererat smör
1 tsk salt
 Rivet skal från 1 st lime
100 g riven ost
½ st rödlök
vitpeppar

Lägg laxfiléerna i en smörad ugnssäker form.
Fin hacka rödlöken.
Blanda lök, smör, riven ost, salt & peppar.
Tillsätt limecesten och bred ut över filéerna.
Baka i ugn 200 grader 10-12 min.

såsen:

200 g philadelpiaost ( paprika & gräslök )
2 dl creme fracihe
2,5 dl matgrädde
½ lime
½ grönsaksbuljong tärning
en nypa socker
½ tsk salt
nymalen vitpeppar

Blanda alla ingredienser i en gryta. Låt koka upp och smaksätt med salt och vitpeppar.





Kycklinggratäng med röd pesto

Idag är det fredag och det innebär fest! Ska bli skönt med lite egentid. Det händer inte allt för ofta men denna helg händer det både fre och lör. Algot ska få busa hemma med pappa ikväll och imorgon kommer farmor & farfar och busar.

Det är säkert många som går på sem nu, har ni några sem planer?
Sambon börjar inte fråns v 30. Vi har inga större planer utan blir lite dagsutflykter.
Har ni någon utflytk att rek. med en 16 mån pojke så hojta till. Det har mest blivit djurparker nu, det gillar han skarpt :)

Här kommer ännu en kycklinggratäng med pesto, men denna gången med röd pesto. Det är soltorkade tomater som smak och färgsätter peston. Den är som vanlig pesto väldigt god att göra kalla såser på, smaksätta pasta sallader och som här, i en kycklinggratäng.



4 port

800 gram kycklingfilé
150 g färska champinjoner
2 st morötter
1 st gul lök
5 dl matlagningsgrädde
2 msk röd pesto
1 msk kycklingfond
1 dl chilisås
1 tsk salt
vitlökspeppar
2 nävar riven ost

Skär kycklingen i mindre bitar, stek gyllenbrun i smör.
Tärna löken och slanta morötterna och låt fräsa med.
Häll upp i en ugnssäker form.
Blanda matgrädde, chilisås, pesto, fond & smaka av med salt och vitlökspeppar.
Häll över kycklingen.
Strö på riven ost och gratingera i ugnen tills gratängen fått fin färg.
Gott att servera med ris och en fräsch sallad.


16 mån stor gosse!

Vår Algot blir 16 månader idag. Oj oj, vad tiden går fort. Nu springer han, äter med gaffel och sked, dricker fint ur glas, säger ord som traktor, hoppa, äta, smaka..det bara bubblar av en massa ord. 
Att härma djurläten är toppen, kossan, hunden, hästen & apan.. :) 
Det är så roligt att se varje framsteg och man blir så klart väldigt stolt! :)

  


Han älskar traktorer och när vi är ute på gatan och kör med hans bobby car, så får han alltid syn på grannpojkarnas traktorer. " Titta, Tattor"! Han är ju för liten för att köra sådana traktorer, men de är ju roliga att sitta på :) Nu i veckan kom mormor och morfar med en stor låda till Algot, det var en "TATTOR"!
Lyckan lyste i Algots ögon! Nu har han fått en egen" TATTOR"!


Choritzopanna

Kokar alltid myket potatis, det är så gott att steka eller göra någon god sallad på dagen efter.
Denna gången blev det en choritzopanna med stekt ägg. Enkelt och gott :)



Kall kokt potatis
choritzo
gul lök
smör till stekning
worschestersås
salt och peppar
bladpersilja


Somrig sallad med couscous & grillad kyckling



4 - 6 port

8 dl Kokt couscous ( stoppa en tärning grönsaksbuljong i kokvattnet)
300 g grillad kyckling
tärnad fetaost i olja
1 st röd lök
1 st röd paprika
1 dl gröna oliver
2 tsk salt
2 nävar blandsallad

Hacka oliverna grovt, skiva rädisorna och skär ner paprikan i mindre bitar.
Skär kycklingen i mindre bitar.
Blanda allt i en stor skål. Tillsätt couscous, salt, fetaosten med all olja.
Innan servering, vänd ner blandsalladen.
Klar att servera.

Jag gjorde en kall sås till med gräddfil, majonnäs och sweet chilisås, salt & peppar.


Krämig pasta med grillad kyckling

Igår fick det bli kylskåpsrens, eftersom vi varit iväg hela helgen hade vi inte hunnit att handla.
Det blev en krämig, smarrig pasta som uppskattades av hela familjen. Kycklingfileérna fick en god, lite rökig marinad. Den hittar ni här. Det är så härligt att kunna gå ut i trädgården och hämta in färska örter nu. Det är lyx för mig. Örter är ju så mycket godare färska!



4-5 port

Rapsolja till stekning
1 liter kokt pasta
100 g morötter, slantade
1 st röd lök, tärnad
1 st vitlöksklyfta, finhackad
en näve strimlad purjolök
3,5 dl matlagningsgrädde
3 msk creme fraiche
1 msk kycklingfond
2 tsk salt
1 msk maizenaredning
6 st halverade cocktailtomater
En näve hackad gräslök
En näve persilja

Värm pannan, häll i olja.
Fräs morötter, lök och vitlök.
Tillsätt purjolök och kokt pasta, creme fraiche, matgrädde & fond.
Salta och red av med maizenaredning.
I med tomaterna och fäska örter.
Klar att servera!












Händelserik helg

Nu vi hemkomna ifrån Köpenhamn. Det har varit en trevlig helg med besök på zoo, ströget och Tivoli. Dock fick Tivoli ett dystert avslut, regn och åska i 2 timmar slutade med att hela Tivoli blev evakuerat.
Det regnade 158 mm på 2 timmar. Har nog aldrig varit med om liknande. Men innan dess så åkte vi karuseller,  åt god mat och strosade runt på det vackra området!







Algot åkte sin första karusell. Han verka lite tveksam till en början, men jag tror han gillade det :)

På lördags fm besökte vi köpenhamn zoo. Det var en riktig höjdare.
Många spännande djur. Ett paradis för Algot!

 



 


Danmark

Idag tar vi tåget till Köpenhamn för att fira att svärfar fyllt 60 år!
 Vi ska bo på hotell, gå på tivoli & besöka zoo. Kommer bli en härlig helg, hoppas bara regnet håller sig borta.
Det blir första gången Algot skall åka tåg & karuseller..ska bli spännande och se vad han tycker. :)


Vårt älskade lilla busfrö..


RSS 2.0