-

Citronsaft


Vi gör citronsaft, en favorit i repris!



Ca 1,5 liter koncentrerad saft

2 st citroner
1 liter vatten
1 liten socker
50 g citronsyra

Koka upp vattnet. Tvätta citronerna i varmt vatten. Dela dom på mitten skär sedan ner dom i tunna skivor. Blanda socker, citroner och citronsyra i en gryta och häll på det kokande vattnet. Rör runt så att sockret löses upp. På med lock och ställ svalt i ett dygn. (rör några gånger).
Sila upp och häll på flaska, saften går bra att frysa.



Här nedan finner du lite länkar till saft som jag kokat.
Syrénsaft är en spännande smakupplevelse om man vill prova på något nytt.

SYRÉNBLOMSSAFT

RABARBERSAFT

SVARTVINBÄRSSAFT


Panerad fisk till middag?





Egenpanerad fisk är godast. Vill tipsa er om ett ströbröd som ger en godare panering och ser trevligare ut.
Jag har tipsat om det förut, men det skadar inte att nämna det igen, har säkert fått en del nya läsare sedan dess.
Det heter panko och är ett asiatiskt ströbröd, man kan även använda det när man friterar om man vill ha en extra krispig yta. Har ni inte provat ströbrödet så gör det. Jag brukar först vända fisken i mjöl som är kryddat med salt och peppar, sedan i uppvispat ägg, därefter i ströbröd.
Stek gyllenbrun i smör & rapsolja.


Efter regn kommer solsken!

Efter en regnig förmiddag så tittade äntligen solen fram. Lek och fika ute!! Lillan sover gott :)

https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-2/2557263/images/2012/pic_204659579.jpg" class="image">


Äntligen!



Gipset är nu ett minne blott, i fyra veckor har han varit gipsad för fraktur i skenbenet.
Idag vart vi och tog bort gipset och jag är verkligen imponerad av hur duktig han var på sjukhuset. Vilken kille!
Äntligen har Algot fått bada i poolen, han fullkomligt älskar det och det lär väl inte dröja länge till innan han springer runder i poolen. Än så länge får han hjälp av pappa.





Hela eftermiddagen har spenderats i trädgården med bad och vattenlekar.


1 mån

Idag är det 1 mån sedan vi fick träffa Majken för första gången!


Granskottssirap

Ernst Kirchsteiger har inspirerat mig till denna granskottssirap. Är väldigt nyfiken på resultatet :)
Algot hjälpte mig med att förbereda burkarna. Han tycker det är väldigt roligt att få hjälpa till.





 

Vi gjorde två burkar, en med citron, granskott och strösocker och den andra utan citron.
Receptet är lika delar socker som gransskott, varva i burken, översta lagret skall vara socker.
Ställ sedan burkarna i ett soligt fönster, skaka burkarna då och då.
 När sockret smält, silar man bort granskotten.
Det ska gå bra att göra med andra sorters socker också.

Om ca en mån, skall sirapen vara klar.
Jag återkommer med resultat...



Majken

Grattis på namnsdagen vår fina Majken som är 3 veckor imorgon!! Storebror gosar gärna :)


Tyringedagarna

Det blev en spontan utflykt till Tyringedagarna i fm. Karusellerna var roligA tyckte Algot och favoriten blev flygplanet :) Lite underållning för barnen i tältet innan vi åkte hemåt igen.











Lax i baconsås





4 port

4 st laxfiléer
5 dl matlagningsgrädde
1 pkt bacon
1/4 purjolök
1 tärning örtagårdsbuljong
maizenaredning
salt och svartpeppar

Lägg laxen i en ugnssäker form, salta.
Stek bacon knaprigt, lägg i purjolöken och låt fräsa med.
Häll i grädden och smula ner buljongtärningen.
Smaka av med salt och peppar.
Red av med maizenaredning.

Häll över laxen, baka fisken i ugnen på 200 grader till fiskens innertemp är 55 grader.
Vi åt detta tillsammans med hemlagat potatismos, jättegott!


Härliga vår





Våren är en härlig årstid. Man får mkt energi och det är så fint i naturen. Våra kinesiska körbärsträd är helt underbara i blomning, tyvärr varar de underbara blommorna bara i ca 2 veckor.Vi har tagit beslutet att såga ner dom efter blomning, eftersom de står "fel" enligt oss.

Med två barn blir det mindre tid till mitt stora intresse här hemma nämligen trädgården.
Jag har ju ett växthus, så det ska jag försöka fylla med tomatplantor och några andra exprment.
Pallkragarna har vi sått morötter och sallad, det blir också lite sockerärter så småningom.
Massor utav örter har vi också, det känns verkligen lyxigt att gå ut och plocka i trädgården.

Vårt äppelträd blommar snart och det blir spännande om vi får någon frukt på det i år också.
Än så länge har vi fått 3 äpple på 2 år, jag blev snopen för jag trodde inte att det skulle ge frukt så fort.

Bärplantor har vi gott om, 3 sorters vinbärsbuskar, blåbär & amerikanska blåbär, björnbär och jordgubbar.
Algot älskade verkligen att gå omkring i somras och leta bär, dock kunde han inte skilja på vilka bär som var mogna :)




Discovery heter vårt äppelträd, där äpplena mognar i sept.

 


Marängtårta med lemoncurd & hallongrädde












tårtan räcker till ca 10 personer

Marängbotten:

6 äggvitor
4 dl strösocker
1 msk citronsaft

Vispa äggvitan till ett hårt skum. Blanda ner socker lite i taget, vispa till ett glansigt, hårt skum.
Rita två cirklar på bakplåtspapper. Lägg ut marängsmeten efter formen på pappret.
Grädde i ugn 100 grader i ca 1 ½ timme.

Marängen är färdig när den släpper lätt från bakplåtspappret.

Hallon och citron grädde:

5 dl vispgrädde
160 g lemoncurd (en halv burk)
3 dl tinade eller färska hallon

Vispa grädden, blanda i lemoncurd och hallon.
Varva grädden med marängbottnar.
Garnera med färska bär och riven vit choklad.


Tisdag blev en toppendag för Algot...







...som fick följa med farbror Pelle i hans Lok. Det var en riktig höjdare!







Kosläpp

I tordags fick vi följa med mammas förskola på kosläpp på Carlsro gård i Grantinge.
Riktigt mysig utflyft med besök i stallet, kosläpp och lunch ute i det gröna.












Tummen upp för kosläpp :)

Tack Carlsro gård och Regnbågens förskola för vi fick följa med.


Majken

Nu är hon äntligen här, Algots lillasyster Majken.

Föddes 29/4 02.28
3375 g och 49 cm lång








puss på dig Majken..



Stolt storebror :)


RSS 2.0