-

Rabarber & jordgubbssylt

Det är väl ingen nyhet att rabarber och jordgubb passar bra ihop. Den här sylten blev en riktig fullträff! 
Så god sylt har jag nog aldrig smakat 
Att göra sin egen sylt är så mycket godare, när man väl har börjat göra det så blir man kräsen på den köpta.
Sylten passar bra till desserter, kakor, i yoghurt, till gröten, pannkakor & våfflor mm.
Blir ca 3 st halvliters burkar.

Jag har anv mig av frysta rabarber och jordgubbar, men färska går precis lika bra.

700 g rabarber
300 g jordgubar
½ liter syltsocker
3 tsk vaniljsocker

Låt det koka på medelvärme i ca 10-15 min. Rör då och då.
 Häll upp sylten i burkar.
Sylten går utmärkt att frysa.










Campadre

En av mina mest besökta sidor är Campadre. För er som inte vet vad Campadre är, så är det kända varumärken, till billiga priser. På Campadre startar varje dag kampanjer med eftertraktade varumärken, upp till 70 % under ordinarie butikspris. För att kunna ta del av erbjudanden måste man bli medlem och det blir du HÄR.

Ett erbjudande just nu är silikon produkter från Lékué. Här nedan hittar du mina favvoriter. Man kanske ska slå till på något. Tyckte glassformarna var häftiga och perfekt för barnen. En "steam case" är för hälsosam tillagning i ugn och mikrougn. Maten tillagas i sina egna safter och någon tillsats av fett behövs ej. Passar utmärkt för fisk, kött, fågel och grönsaker. Kapacitet för 2 personer.
 

♥ MORS DAG ♥



TACK FÖR ATT DU FINNS

(av Siv Andersson)

Jag är så tacksam för
att jag fått möta dig.
För du är speciell
och värdefull för mig.

Det som gör dig unik
finns i ditt sätt att vara,
din styrka och ditt mod
och allt som du kan klara.

Den kärlek som du ger
i omtanken om andra
ger lärdom om hur vi
ska vara mot varandra.

Du är en sån person
man lätt kan hålla kär.
Så tack för att du finns
just sådan som du är.

Älskar dig MAMMA



Idag blev jag väckt av Algot, som kom in med ett fint kort, som där stod grattis på mors dag,
 fick även en present som innehöll en fin träningströja.
Tänk att han, bara 15 mån gammal vet att det är mors dag idag, vilken kille! ;)
Idag blir det morsdag middag på hovdala slott, så jag ska inte stå vid spisen alls idag och det ska bli skönt att bli serverad. Berätta, hur blev ni uppvaktade idag?

Ha en bra mors dag!




Färskpotatissallad med kassler

Äntligen fredag!
Helgen är snart här och det kommer bli en rolig helg.
Idag har vi varit på skånes djurpark med kusin & barn, det var mysigt, trots en del regn. Man får ju ha kläder efter väder. Det var andra besöket för i år, man får ju se till att utnyttja sitt årskort :)
Här kommer en fräsch sallad på nypotatis. När jag kokar potatis, brukar jag koka extra så man har att äta dagen efter. Stek den eller varför inte göra en fräsch potatissallad?
Receptet får du här nedan.




4 port

600 g kokt nypotatis
200 g kassler
½ Rödlök
½ gul paprika
150 g haricots verts
½ dl olja
2 tsk socker
1 tsk salt
1 msk vittvinsvinäger
1 msk oregano
En stor näve ruccola

Skiva potatisen & rödlöken.
Tärna kasslern & gul paprika.
Tina den frysta haricots vertsen.
Blanda allt i en bunke.
Tillsätt olja, vinäger, socker, salt & oregano.
Blanda väl. Innan servering blandar du i ruccola.



Här kommer ett litet bildkollage från djurparken.








Min första nypotatis

Den första nypotatisen för i år är köpt!
Jag älskar nypotatis, äter den helst kokt. I kokvattnet skall det vara salt och dill.
Mmmm..så gott!


Kokt nypotatis med matjessill, rödlök, creme fraiche och egenodlad gräslök & dill


Rabarber ♥


Rabarber hör sommaren till. Det bästa är att jag fick massor av snälla Pelle, så nu behöver jag inte snåla med mina egna :) Här ska det kokas saft och sylt, men först en rabarberpaj till Pelle som tack!


 
En pajform ( 25 cm i diameter )

500 g rabarberstjälkar
½ dl socker
1,5 msk potatismjöl

Smuldeg: 

3 dl vetemjöl
125 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker

Skär rabarbern i mindre bitar, blanda ner socker och potatismjöl, lägg i en form.
Blanda smör, socker, vetemjöl till smulor och strö över rabarbern.
Grädda i varmluftsugn 175 grader i ca 35 -40 min.
Servera med vaniljsås eller glass.


Riswok med kyckling


Överbliven ris? Denna rätt är perfekt, här kan man återanvända resterna.
Fungerar utmärkt med pasta istället för ris. 

3-4 port

3 st kycklingfiléer
smör
1 gul paprika
1 röd lök
1/4 zuccini
5 dl kokt ris
2 tsk kycklingfond
1,5 tsk curry
1 dl gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
1 st tomat
salt, peppar
en näve gräslök

Strimla ner kycklingen och fräs i en stekpannan.
Dela zuccini, tomat, paprika och lök och blanda ner i kycklingen.
Tillsättt curry, pressad vitlök, kycklingfond, och gröna ärtor.
Därefter häller du ner det kokta riset, blir det för torrt tillsätt lite matolja.
Smaksätt med salt och svartpeppar.
Innan servering garnera med färsk hackad gräslök.





Bullbak var det här!







     












Kanelbullar är alltid uppskattad fika att bjuda på. Här är några varianter med samma deg och fyllning.
Brukar inte göra kanelknyten men de blev faktiskt rätt fina och framförsallt GODA!
Satte ihop bullarna i en teflonform sen in i ugnen, det blev en fin kaka, som jag garnera med florsocker blandat med vatten. Ett kul tips är att färga pärlsockret på bullarna till ex barnkalaset :)

ca 40 bullar

50 g jäst
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
ca 1,4 l vetemjöl

Till fyllning:

200 g rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa
1,5 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
½ dl kanel

Blanda alla ingredienser till en slät massa.

Degen:

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken så att jästen löses upp.
Tillsätt smöret i bitar, salt, socker & kardemumma.
Blanda i vetemjölet, arbeta degen kraftigt i ca 5 min.
Låt jäsa med bakduk över i ca 30 min.
Klar att börja arbeta med.

Till knyten skall man föst kavla ut degen, bred på fyllning, vik degen på mitten, Skär breda remsor, gör en "byxa"på remsan, forma därefter till en knut, avsluta med ändarna under knytet.

Låt jäsa under bakduk i ca 30 min, pensla med uppvispat ägg och strö på med pärlsocker. ( Om du har tänkt sockerdoppa, penslar du först med ägg. Efter bullarna bilivit gräddade penslar du på vatten och doppar dom i strösocker) grädda i ugn 225 grader i ca 5-10 min.





 


Örtkyckling

Hej!
Då var det måndag igen, en ny vecka står och väntar. Kommer säkert bli en mkt bra vecka som avslutas med vårfest till helgen.
Tanken slog mig att jag snart börjar jobba, 1 sep. Gahh, nej nej nej, ångest bara jag tänker på det!
Innan hade jag inga problem med att börja jobba, men det var nog för att det låg så långt iväg, nu börjar det närma sig....och....min lille plutt skall börja på förskola, men jag tror han kommer älska det :)
Hoppas bara jag kommer älska mitt jobb så som jag en gång gjorde! Nog om det, idag bjuder jag på ett kycklingrecept som är ganska enkelt, jag har anv mig av kycklingfilé, men jag har valt att dela dom på mitten, så att det går lite fortare i ugnen. Här kommer receptet. Ha en skön måndag!



Örtkyckling för 4 pers

1 pkt kycklingfilé
1/4 zuccini
50 g färska champinjoner
1 st röd lök
en näve hackad gräslök
en näve färsk strimlad basilika
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad dragon
5 dl matgrädde
1,5 msk kycklingfond
 1 ½ msk maizenaredning
( ½ tsk salt till såsen )
 4 varv på svartpepparkvarnen
en liten näve riven ost

Dela kycklingfiléerna på längden, stek gyllenbryna med lite smör i pannnan, salta och peppra. 
Lägg över filéerna i en gratängform.
Dela champijonerna, zuccini & rödlök och fräs i pannnan med lite smör, salta och peppra, häll över i gratängformen.
Blanda matgrädde, redning, salt, örter & kycklingfond, häll över kycklingblandningen.
Strö över lite riven ost, in i ugnen på 200 grader tills kycklingen är 72 grader.
Klart! Jag tänkte servera kokt ris till.



Fredagsmys-pizza

Igår hade jag och Algot en kväll för oss själva. Vi busa en massa och han hjälpte mig att plantera om växterna :) Kände inte för att stå och greja en massa i köket, så det fick bli pizza, köpte ett pizzakit.
Det är bara att rulla ut degen och det finns färdig tomatsås att bre på, sen bestämmer du själv pålägget.

Min fredagsmys-pizza

Pizzakit
Riven ost
Skivade färska champinjoner
Mozzarella i skivor
Rödlök i skivor
Basturökt skinka i strimlor
Tomatskivor
Färsk strimlad basilika
Nymalen svartpeppar



Detta var nog den godaste pizzafyllningen jag gjort på väldigt länge. Det blev så gott med mozzarellan.
Ca 15 minuter i ugnen på 200 grader. Sen är det klart att serveras!






Matkritikern för kvällen gav mycket godkänt! :)




Melonsallad


Melon i sallad är en favorit hos mig. Det kan piffa till vilken sallad som helst. Oftast använder jag mig av honungmelon, men vilken melon som heslt passar ju bra. Bilden ovan är en melon och gurksallad.
Vattenmelon och gurka som är smaksatt med flingsalt, svartpeppar och strimlad basilika. 
Enkelt, gott och färgglatt!


Bloggvärlden

Tänkte dela med mig av bloggar som jag läser lite då och då, det är väldigt kul att läsa andras bloggar och hitta inspiration. De flesta är mat, mamma och inredningsbloggar.
 
Therese


Kvisti

Kalasgott



Sofi

Linnéas skafferi

Kryddburken


En rallybruds bekännelser

Rosa- Balans & Harmoni

En kaka i ugnen



FruSofie

Jalklings


Alla har väldigt fina bloggar in och kika :)


Rabarberkaka


Hade mamma på besök igår och då fika vi på rabarberkaka. Jag var sugen på rabarber och någon kaka, så det fick bli rabarberkaka. En sockerkaka med rabarber i toppad med pärlsocker. Den blev väldigt saftig och god.
Vi åt vaniljsås till, men det hade man inte behövt, för den var lika god  utan.

En kakform (25 cm i diameter)

300 g rabarber
½ dl socker
1 msk potatismjöl
75 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk, men det går bra med vatten också
Pärlsocker

Skär ner rabarbern i mindre bitar.
Smörj och bröa formen.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och vänd ner i smeten.
Tillsätt smöret och mjölken.
Häll ut smeten i formen. 
Blanda rabarbern med socker och potatismjöl innan du trycker ner dom i formen.
Toppa med pärlsocker.
Grädda i ugnen i 175 grader i ca 30 min







Fågelbad av betong


Har provat på att gjuta ett fågelbad i betong. Det var väldigt enkelt och blev mycket fint!
 


Så här gör du!
Gör en kulle med sand, jag hade en fiberduk som underlägg, det kan bli en del spill med betongen.
Lägg ett rabarberblad uppe på.



Därefter blandar du till betongen, det skall vara finbetong.
Blandningen skall vara som en tjock gröt när den är klar.
Lägg på betongen jämt på bladet och gör den platt mitt uppe på så att det kommer stå stadigt-



Låt stå och bränn i 2 dygn, sen går det bra att dra av rabarberbladet.
Därefter skall det stå och torka ett dygn. Det kan vara svårt att dra av bladet, då nerverna i bladet lätt fastnar i betongen. Du kan va lugn, det lossnar när det torkar.



Klart att placera ut i trädgården.  


Jordnötskakor med havregryn



Ca 20st

100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl havregryn
1 dl grovt hackade jordnötter
½ tsk bakpulver
1½ dl vetemjöl

Rör smör och socker poröst.
Tillsätt havregryn, jordnötter, bakpulver och mjöl.
Blanda till en smidig deg.
Forma till en lång rulle ca 5 i diameter.
Skär i 20 skivor och rulla till bollar.
Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen. 175 grader, varmluftsugn.


Hjärta



Här kommer ännu ett projekt med betong. En hjärtformad trampsten. Man kan ju även ha det som ett ljusfat eller bara som det är. Tänkte gjuta några större också.
 Jag har gjort mallen själv, av en plåtbit som jag böjt till. Häll i betong och låt stå i ett dygn.


Ljusfat i betong



Ljusfat i betong. Här har jag anv mig av ett gammalt kakfat med djupa mönster i.
Det är viktigt att man kan se mönsterna tydligt på baksidan av fatet eftersom det är där man lägger betongen.
Pensla fatets baksida med matolja och lägg på betongen, låt stå och i ett dygn.


Ljuslyktor i betong



 Tycker det är så snyggt med dekoration i betong. Varför inte prova på att gjuta själv?
Nu i helgen prova jag på att gjuta, gjorde b la de här ljuslyktorna i silikon-muffinsformar.
Stoppa ner ett värmeljus i formen och låt det bränna i ett dygn.
Tyckte att de blev rätt fräcka!

Ha en fin måndag alla!


Marängtårta











Igår hade vi kalas för syrran som fyllde år i tors. Jag fick äran att göra tårtan. Hon önskade en marängtårta.
 Vi hitta ett smarrigt recept på Ica.se, en marängtårta med mjölkchokladtryffel, hallongrädde & färska jordgubbar.
Mycket smarrigt! Det enklaste är att köpa färdiga marängbottnar, men det blir ju så mycket godare att göra egna. De blev jättebra, förrutom att jag gjorde dom lite väl stora, så det blev snålt med fyllning.
Nästa gång dubblar jag chokladtryffeln och ökar på grädden något, annars var den var fantasktiskt god och det verkarde sällskapet också tycka!


Kalljästa frukostbullar


Nygräddade frallor på morgonen är lyx för mig. Igår bjöd jag 2 vänner med sina barn på frukost.
Satte en kalljäst deg på kvällen och gräddade bullarna på morgonen.
 Det är jätte skönt att slippa vänta på att degen skall jäsa i flera omgångar. 
Idag blir det lite pyssel i trädgården, jag och syster ska bl a prova på att gjuta lite i betong.
Jag hoppas det blir fint så jag kan visa er, sen blir det att göra klar tårtan till syster som hon beställt av mig. 
Hon har beställt marängtårta, så igår bakade jag marängbottnar för frösta gången i mitt liv. Spännande, men de blev rätt bra så jag är nöjd.

Ikväll blir det kalas hos syster och eurovision song contest.
Ha en trevlig lördag!


ca 20 st stora bullar
 
50 g jäst
5 dl kallt vatten
1 dl olja
1½ tsk salt
ca 1,2 l mjöl
3 dl rågsikt
2 msk brödsirap


Lös ut jästen med vattnet. Tillsätt salt, olja, sirap.
Blada i mjölet och arbeta till en smidig deg. Lägg bakduk över bunken och ställ i kylskåpet.
Klar att baka ut på morgonen. Låt bullarna stå och jäsa medans ugnen blir varm, därefter in i ugnen på 220 grader i ca 10 min.


Jordgubb och rabarberpaj

Den här smarriga jordgubb och rabarberpajen bjöd jag på syster m fam och mamma igår när syster fyllde år!
Den blev mycket uppskattad. Jag tycker det är godast att servera gammaldags vaniljglass till.
Här kommer receptet!



400 g frysta jordgubbar
300 g rabarber
3 msk socker
2 msk potatismjöl

Pajdeg:
175 g smör
4 dl vetemjöl
3/4 dl socker

Skiva rabarbern och blanda tillsammans med de frysta jordgubbarna i en pajform (25 cm i diameter)
Blanda socker och potatismjöl och blanda ner i formen.

Anv rumsvarmt smör, tillsätt socker mjöl.
Arbeta ihop allt till en deg, tryck ut degen i formen.
Grädda i 200 grader i ca 35 min.






Kärlek till er

Uppe tidigt med Algot. Det är kl 06.00 nu som har gällt de senaste dagarna. Det är väl bra att vänja sig tills man ska börja jobba, börjar jobba 1 sep, så jag har hela sommaren hemma med min lilla guldklimp. 
Jag tycker det är så roligt att antal besökare ökar på bloggen. Jag hoppas ni tycker om mina recept och andra inlägg också för den delen. Tycker att den här bloggen har gett mig mycket. Dels så har jag börjat tänka mer mat än tidigare, om det nu går :), lite mer nyskapande tänk och det är ju jättekul. Mitt skapande blir bara bättre när man får någon fin kommentar då och då här på bloggen, eller när någon kommer och säger att just det receptet var jättegott! Det värmer.

All kärlek till er




Potatissallad




Kall sås med ananas


Har intagit soffan, efter en intensiv dag. Det blev shopping halva dagen, hitta en del till mig, så jag är nöjd.
Tog en löprunda innan kvällsmaten, det var skönt att få svettas lite :)
Nu till kvällsmaten, kassler med ananassås och kokt potatis. Vilken fullträff en varm kväll som denna.
Denna sås måste ni prova på.

2-3 port ananassås

2,5 dl creme fraiche
4 ananasringar
3 msk majonnäs
½ röd lök
1 tsk senap, gärna grov
en liten näve hackad gräslök
½ tsk salt
3 varv på pepparkvarnen

Blanda creme fraacihe, majonnäs och senap.
Hacka ner ananasen och löken, blanda i såsen.
Smaksätt med salt och peppar, hacka ner gräslöken och blanda i.
Klart att servera.




Klänningar


Blir en runda shopping idag. Ska se om jag hittar något fint till mig. Blir oftast att man handlar mest till Algot.
 Hitta dom här klänningarna på Lindex hemsida.



Spanat lite lite fint på H&M. Ha en trevlig tisdag alla!


Tacopaj


4 port

Pajskal:

125 g rumsvarmt smör
2 msk vatten
3 dl mjöl

Blanda alla ingredienser till en slät deg. Jag låter inte min deg vila, utan trycker ut den direkt i formen ( ca 25 cm i diameter), naggar botten med en gaffel. In i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter.

Fyllning:
500 g blandfärs
1 gul lök
250 g krossad tomat
1 påse tacokrydda
3 dl creme fraiche 34%
 en näve riven ost

Stek blandfärsen, blanda i tärnad lök och krossad tomat.
Häll i påsen med tacokrydda, salta och peppra lite extra efter smak.
Häll upp färsen i pajskalet.
Bred på 3 dl creme fraiche, toppa med riven ost.
Låt gå i ugnen på 200 grader, tills osten fått fin färg.
Klart att servera!


Kärleksmums med vit choklad


En väldigt god kaka som jag har tillsatt lite vit choklad i, tyckte den blev mer dekorativ med lite ringlad vit choklad ovanpå också.


30-35 bitar

150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
4 ½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
70 g vit choklad

glasyr:

75 g smör
2 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3½ dl florsocker

smält vit choklad och kokos till garnering

Smält smöret, låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i de torra ingredienserna och tillsätt sedan mjölk och smör.
Hacka den vita chokladen grovt och vänd ner i smeten.
Smöra en form (30x40 cm) och häll i lite kokosflingor.
Häll över smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 min i 175 grader.

Smällt smöret till glasyren. Tillsätt därefter alla ingredienser under omrörning.
När kakan har svalnat bred på glasyen, strö på kokosflingor och ringla över vit choklad.





Igår var vi på skånes djurpark. Det var perfekt väder för att gå runder där och strosa halva dagen.
 Algot var inte alls rädd och ville gärna klappa den söta kalven.

Ha en skön söndag!


Snabb pizza


Igår blev en fullspäckad dag, lek och bus på familjens hus, besök på två olika förskolor, sen behök utav mamma. När det väl var dags för kvällmat så fick det bli något snabbt. Orka inte ens göra någon tomatsås och bre på, det fick bli ketchup. Det gick hur fint som helst, det blev gott!
Idag får vi besök av gammal klasskompis och hennes dotter, det ser jag fram emot!
Ikväll blir vi bjudna på grillat hos svärföräldrarna, skönt att få maten serverad någon gång:) 
Ha en bra fredag alla!
  
Polarbröd
Ketchup
Riven ost
Färska champinjoner
Oregano
Gul lök
Rökt skinka

200 grader
ca 10 min


Ugnsstekt kotlettrad med vitlök och timjan


Helstekt kött i ugn är ju så gott. Sätt ugnen på en lägre temperatur, värmen fördelar sig mer jämt då och du få en saftigare stek. Skyn som blir över gjorde jag gräddsås på, man behöver bara tillsätta matlagningsgrädde och lite soja,ev reda av sen har du en god sås!

3-5 port

600 g benfrikotlettrad
1 vitlöksklyfta
2 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk svartpeppar
Smör till stekning

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Pressa vitlöken och blanda med timjan, salt och peppar.
Rulla köttet i kryddorna.
Lägg smör i en varm stekpanna, bryn köttet.
Lägg sedan över det i en form.
Anv. termometer för att få bäst resultat.
In med köttet och låt gå till 65 grader.
Lägg det i smörpapper/ folie och låt vila 20 min så saften spider sig i hela köttbiten.

Låt fettkappan sitta kvar för en saftigare köttbit.

 


Kycklinggratäng med smak av pesto


Egenkomponerad kycklingrätt, som blev väldigt god. Jag gillar gratänger, skönt när det sköter sig själv i ugnen, så man kan leka med sonen under tiden. Den blev mycket uppskattad av honom :) 
Nu till receptet, ha en bra dag!

3-4 port

400 g kyckling
en klick smör till stekning
1 gul lök
1 röd paprika
100 g färska champinjoner
2,5 msk pesto
1 tsk salt ( till såsen)
5 dl matlagningsgrädde
2 msk maizenaredning
1 burk ananasringar
1 näve riven ost

Gör så här:
Skär ner kucklingen i mindre bitar.
Skär paprika, champinjon, lök i mindre bitar.
Fräs kycklingen tills den fått fin färg, tillsätt grönsakerna.
Salta och peppra, lägg över i en form.
Blanda matgrädde, pesto salt och lite svartpeppar.
Häll över kycklingblandningen. Strö över riven ost.
In i ugnen på 200 grader i ca 15 min.
Klart att servera!



Bondkakor


ca 50 st

250 g smör
5½ dl mjöl
2 dl socker
1 msk sirap
1 tsk bikarbonat
½ dl grovt hackad söthandel

Blanda allt till en smidig deg och forma till rullar, 4-5 cm i diameter. Lägg dem i plastfolie och lägg i frysen till de blivit hårda. Skär upp i ½ cm tjocka skivor, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i varmluftsugn 175 grader i ca 5-7 min.


RSS 2.0