-

Gör din egen musli!


Det är så lätt att blanda ihop sin egen musli. Jag njuter extra mycket när jag vet att det är jag själv som gjort den :) I min musli har jag blandat nötter, frön & gryn. Man kan även tillsätta torkad frukt och kokosflingor. Jag har anv flytande honung för att få lite sötma i min musli.

5 dl  fiberhavregryn
2 dl grovt hackade mandlar
2 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor
1 dl krossade linfrö
2 tsk kanel
2 tsk malen kardemumma
½ dl vatten
½ dl olja
flytande honung, efter smak.

Häll upp alla ingredienser på en plåt med bakplåtspapper, blanda väl. Sätt in i ugn på 200 grader i 5 min, ta ut och rör om, sätt in igen 5 min, klart! Låt svalna innan den hälls upp på burk!


Kycklingburgare med dragonmajonnäs


En kycklinghamburgare som består av grillad kycklingfilé, bacon, tomat, lök, sallad, ananas och en dragonmajonnäs, servera med ugnbakade potatisklyftor.

4 port

4 st max hamburgerbröd
2 st stora kycklingfiléer
sallad
tomat
4 st annanasringar
8 st bacon skivor

dragonmajonnäs
5 msk majonnäs
1 tsk worschestersås
torkad dragon
salt och peppar

ha en skön kväll alla!



Kall lime och dillsås

Hej sköna Söndag! Denna helg har varit helt ljuvlig, det har varit riktigt fint vårväder och vi har varit ute mycket :)
Igår blev det inte mycket till matlagning, då vi var bortbjudna. Det är ju aldrig fel att komma till dukat bord, men en liten tonfisksallad och en härligt syrlig kall sås till, fick bli lunchen. Såsen blev jag så nöjd med att jag vill dela med mig till er. Ha en fortsatt skön söndag!
 
God sås till fiskrätter. Här tillsammans med en tonfisksallad.

2 port.

2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 halv lime
dill
salt o vitpeppar

Blanda creme fraiche, majonnäs och dill, pressa i limen. Smaksätt med salt och peppar.
Klart!


Fläskfilégryta med kantareller & bacon


Igår festade vi till det med en fläskfilégryta med kantareller,
stekt bacon och grädde.
Går det misslyckas med dom goda ingredienserna? Till det hade vi pressad potatis och en sallad. Kantarellerna kan bytas ut mot champinjoner.

4 port

300-400 g fläskfile
150 g kantareller
1 pkt bacon
5 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
1 msk flytande kalvfond
färsk timjan
1 tsk kinesisk soja
maizenaredning
salt och svartpeppar

Skär bacon i mindre bitar, stek knaprigt. Stek kantareller tärnad lök, salta och peppra. Parera fläskfilén (skär bort hinnor och senor), skär den i indre bitar, stek tills den fått färg. Salta och peppra. Blanda  kantarellerna och löken med köttet, häll på matlagningsgrädde, fond, vatten, färska timjan, soja. Låt sjuda en lite stund så att smakerna kokar ihop, red av med maizena. Smaka av med slat och peppar. Klart!


Ha en trevlig lördag alla, det ska jag ha:)



25 mars = Våffeldagen!


Glöm inte bort att äta våfflor idag :) Oerhört enkelt att slänga ihop och är så smarrigt!
Det finns mängder med olika tillbehör till våfflor. En matig våffla gjord på fullkornsmjöl med kallrökt lax, rödlök och en dill-creme fraiche? gott gott! Men helst....vill jag ha mina våfflor frasiga, gärna med sockrade bär eller jordgubbssylt och vaniljgrädde. Vaniljgrädde är vispad grädde som är smaksatt med vaniljsocker.

Hur vill ni ha era våfflor?

recept på frasvåfflor

100 g smör
4 dl mjölk
3 dl mjöl

smält smöret och låt det svalna. Blanda mjölk och mjöl, tillsätt därefter smöret. Klart för att gräddas!
l

Fylld lunchkorv


Härlig röra att fylla korven med. Rör ihop alla ingridienser utom, osten, smaksätt med salt och peppar. Sätt på ugnen på 200 grader. Gör ett snitt i korvarna, ställ in dom i ugnen till det att dom öppnat sig, (ca 5 min). Lägg sedan röran i korven toppa med riven ost. Därefter in i ugnen igen till dom fått fin färg. Gott att servera med potatismos.

Till 4 st lunchkorvar:

½ tärnad gul lök
½ dl Creme fraiche
½ dlbostongurka
1 msk senap
1 st tärnad tomat
hackad persilja
Salt o svarteppar

toppa med riven ost

Kycklingsoppa med kokos, lime & curry

 Egenkomponerad, mycket smarrig kycklingsoppa.

4 port

1 msk smör
400 g kycklingfilé
2 burkar kokosmjölk
600 g frysta wokgrönsaker
1½ tsk curry
2,5 dl matlagningsgrädde
4 dl vatten
½ dl kycklingfond
5 st färska champinjoner
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
maizenaredning


Strimla kycklingfiléerna, stek tillsammans med smöret, salta & peppra. Tärna löken och låt den fräsa med kycklingen en stund. Häll över kyckling i en gryta, tillsätt kokosmjölk, vatten och matlagningsgrädde & kycklingfond. Pressa i vitlöken och smaksätt med curry. Häll i wokgrönsakerna och svampen. Låt koka upp.
Red av soppan med maizenaredning, pressa i en halv lime. Klart att servera.



Snabba pizzabullar


Häromdagen gjorde jag pizzabullar. Anv mig av färdigt pizza kit med tomatsås, bara att lägga på egen fyllning. In i ugnen på 200 grader i ca 15 min. Klart! I fyllningen har jag tomat, champimjoner, rökt skinka, röd paprika, färsk basilika och riven ost ovanpå. Gott att ha till mellanmål och perfekt till utflykten.
Ser ut till att bli en fin dag, ha det så gott!


Smoothie med jordgubb & banan



Snabbt mellanmål, som går att variera i det oändliga. I min smoothie har jag frysta jordgubbar, banan och filmjölk ( skulle varit yoghurt men fanns inte hemma ) det blev gott ändå :) Algot gillade det väldigt mycket, roligt med sugrör i också :)

2 port

140 g frysta jordgubbar
1 st banan
1,5 dl yoghurt

Mixa allt till en slät "sörja" :) häll upp i glas och servera genast!



Söta bakformar

Måndag ny vecka nya utmaningar. Det blir det verkligen med en ett-åring här hemma som tultar runder och ska utforska allt. Idag står det bad på schemat och det ska bli kul att gå och bada med sonen. Han älskar det.
Tror att jag måste besöka Åhlens snart. Tittade in på deras hemsida och hitta alldeles för mycket fina saker :) Inte tala om alla söta bakformar som det fanns! Man blir ju så sugen på att baka när man ser dom, dessutom ser kakorna 10 ggr godare ut med fina formar. Ha en bra dag!
         
  
                    

              

H&M Nyheter






Var precis inne och kika på H&M , så många fina vår & sommarnyheter! Mycket blommigt och det gillar ju jag! Drömmer mig bort till sommar och sol. Här är några av mina favoriter.
Ha en trevlig söndag alla!

Sallad Caprese



Hej härliga lördag! Började dagen med ett pass på gymmet, känns bra att ha varit där nu. Man får energi för hela dagen. Tänkte bjuda på en av mina favoriter! Jag bara älskar denna italienska tomat och mozzarellasallad!! Mozzarella som varvas med tomater, basilika och olivolja, finhackad rödlök, balsamico, Svartpeppar och flingsalt. Servera som en förrätt med ett gott bröd till eller varför inte som tillbehör till en varmrätt. Ha det så gott alla!

Club sandwich


Fredag!, den bästa dagen på veckan. Laga god middag tillsammans och bara mysa i soffan. Inte göra ett smack! Jag tänkte bjuda på ett recept på en club sandwich.
Den klassiska varianten består av kyckling, bacon, rödlök och en currymajonäs. Här är min variant. Ha nu en riktig mysig fredagskväll!

4 port

8 st formfranskskivor
1 pkt bacon
150 g grillad kyckling
1 dl cremefraiche
½ dl majonäs
1 st tomat
1 st gurka
½ rödlök
sallad
svartpeppar och salt

Rosta bröden. Stek bacon, det skall vara knaprig. Hacka bacon och kyckling i mindre bitar. Blanda ihop creme fraiche och majonäs. Hacka rödlöken och blanda ner i röran, tillsätt baconet ockå.. Smaksätt med salt och peppar. Lägg röra på den ena mackan, sedan kyckling ovanpå. Sallad, skivad tomat, skivad gurka läggs på den andra. Tryck ihop båda mackorna, klar att ätas!


Vaniljpannacotta med rabarber




Jag älskar sommar och sol och detta är verkligen en jättesmarrig sommardessert. Att kunna gå ut i sin trådgård och plocka av allt som man odlat är lyx för mig. Rabarber är ett måste i vår trädgård, det växer som ogräs och man kan frysa in och njuta av det länge! Vaniljpannacottan passar utmärkt med rabarbern.  Pannacotta måste vara en av de lättaste desserter man kan göra, man skall bara tänka på att göra den i god tid innan den skall ätas, så den hinner stelna. Man kan smaksätta pannacottan på många olika sätt, det blir lite roligare och godare med en liten kompott till. Receptet finner ni HÄR.


Dinkelpannkaka med banan

    
Vanliga pannkakor i all ära, men sedan jag fick barn har jag börjat experimentera lite med pannkaksmeten :)
Har provat riva ner lite frukt för att få ett lite roligare mellanmål. Rivet äpple och kanel var gott, blåbär likaså, men favoriten är banan! Riv bananen på rivjärn och blanda ner i pannkaksmeten. Barnsligt gott!


ca 10-15 pannkakor

3 dl Siktat dinkelmjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
50 g smör
2 st bananer

Smält smöret. Blanda mjöl, salt i en skål. Häll i hälften av mjölken. Vispa till en jämn smet, blanda i resten av mjölken. Tillsätt äggen och därefter smält smör. Riv bananerna och blanda ner i smeten. Dags att grädda pannkakorna!
 




Philips köksmaskiner


                           
Har beställt hem den här trådlösa stavmixern, från Philips. 350 kr, har kostat 699 kr. Tyckte jag gjorde ett kap. Har länge velat ha en trådlös stavmixer i mitt kök. 
Ni hittar stavmixern och andra köksmaskiner som de säljer ut till bra pris på Campadre. Ni behöver först bli medlem för att kunna handla. Det kostar inget att vara medlem, där finns många kampanjer på kända märken. In och kika!

Nu fortsätter dagen med babycafé, ska bli skoj och träffa alla mammor och barn! Ha en bra dag alla!

Kalljäst focaccia med soltorkad tomat



Fociaccia är ett italienskt bröd med olivolja. Perfekt bjudbröd, som man kan fylla med vad man vill. Hitta ett recept  från Leila Lindholm, en av mina favoritkockar. Receptet är på varm degvätska men jag bytte ut den mot kall. Perfekt om man har lite ont om tid, sätt degen på kvällen, in i kylen med en bakduk över, sedan kan du baka ut på morgonen. Jag lät brödet jäsa lite medans ugnen blev varm, därefter direkt in i ugnen. Det blev väldigt gott! Hade även torkad rosmarin, flingsalt och olivolja uppe på mitt bröd.

Hoppas ni får en bra start på veckan. Jag och sonen ska nog bara vara hemma och städa idag, tråkigt, men det känns väldigt bra efteråt!
 



Kycklinggryta med ölkorv & bacon


God morgon! Här var det åter en tidig morgon, kl sex ville sonen gå upp så man fick masa sig upp. Vi hade vänner på middag igår och då bjöd vi på kycklinggryta, som serverade med ris och sallad. 
Hade inte bestämt vilken kycklinggryta jag skulle göra innan jag börja laga, så det blev ett nytt recept :) Den kommer jag absolut göra igen, blev jätte god! Mamma gör en mumsig älggryta med ölkorv, så jag tog lite inspiration därifrån.

6 port

1 påse kycklingfiléer
2 pkt bacon
1½ röd paprika
1 gul lök
1½ st vitlöksklyfta
2 st ölkorvar (wild garlic)
300 g färska champinjoner
½ dl flytande kycklingfond
3 dl vatten
1 dl chilisås
7,5 dl matlagningsgrädde
maizenaredning

Skär kycklingen i mindre bitar, stek i gryta. Hacka löken och paprikan och tillsatt i grytan. Riv ner vitlöken.
Skiva champinjonerna och stek på ett annat järn, krydda med salt och peppar, lägg sedan över dem i grytan.
Baconet skär du i minde bitar och steker på samma järn som champinjonerna. (Lägg i innan servering)
Tillsätt vatten, fond, chilisås och matlagningsgrädde. Red av med maizenaredning. Smaka av med salt och peppar.
Rör ner baconet. Klart!

Jag river vitlöken istället för att pressa, det ger en mildare och mjukare vitlöksmak.

Ha en skön söndag!


Favoriter på H&M


    
                 

Älskar H&M och deras kläder. Är väldigt svag för blommigt och dom här klänningarna är ju bara så fina!
Kan även tipsa om mandeldesign, de har mycket snyggt från Vila, Only, Ichi och Object.

Ha en trevlig lördag!



Piroger med kycklingfyllning


Snart helg! Jag älskar helgen då hela familjen är samlad och kan hitta på saker tillsammans. Denna pirog är utmärkt som lunch eller som matigt mellanmål, perfekt till helgen!
Gjorde en sats och frös in, bara att ta fram när man inte har tid eller ork. En fräsch sallad och en dressing är gott till. Här kommer receptet!

Ca 15 st

Degen:

50 g jäst (1 pkt)
3 msk smör eller margarin
2 dl mjölk
1 tsk salt
9 dl vetemjöl
ägg till pensling

Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Häll över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. ( spara lite till utbakning)
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.


Fyllning:

3 st kycklingfiléer
2 dl kokt ris
5 msk creme fraiche
1½ msk honung
1 msk flytande kycklingfond
1 gul lök
50 g färska champinjoner
½ röd paprika
salt och svartpeppar

Börja med att koka riset, skär kycklingen i tärningar och stek färdiga i pannan, salta och peppra.
Hacka lök och paprika och champinjoner och låt fräsa med kycklingen. Tillsätt honung, fond och creme fraiche och sist i med riset. Smaksätt med salt och peppar. Klart!

När degen jäst klart, kåda den smidig. Kalva ut ca 15 st rundlar (15 cm i diameter). Lägg på lite fyllning på ena halvan, vik sedan över den andra, tryck till kanterna med gaffel. Lägg pirogerna på plåt med bakplåtspapper, låt jäsa i 15 min. Pensla på uppvispat ägg, grädda i ugn i 200 grader i 10-15 minuter.

Ha en trevlig fredag!



Oststänger med dragon



Om man vill lyxa till soppan lite är detta ett perfekt tillbehör.
Smördegsstänger med parmesan och dragon. Väldigt enkla att göra om man köper färdig smördeg :)

Gör så här:

Kavla ut smördegsplattan lite, pensla på uppvispat ägg, strö sedan på riven parmesan, dragon och flingsalt. Skär i långa 6 långa remsor, skruva lite på dem innan de läggs på plåt med bakplåtspapper. Gräddas i ugn i 200 grader i ca 5-10 min.


Salt och peppar

                           



Fina salt och pepparkvarnar från Garlic! Campadre har just nu kampanj på dessa kvarnar och finns i flera färger! Jag är sugen på att köpa de små vita kvarnarna, trevligt att ha på bordet. 
Vill passa på att tacka de som skrivit kommentarer på min blogg, det är jätte roligt att läsa vad ni tycker! Ha en trevlig dag alla!

Paprika och cashewnötter!

 

Provade på något nytt igår, som var enkelt och gott,  som jag gärna delar med mig av. Köpte en burk paprikapesto med cashewnötter, det är ICA´s egna märke. Rörde ihop creme fraiche, majonäs och pesto, salt och peppar. Klart! Enkel sås som passar till mycket. Vi hade den till pastasallad.


Tårtor!



Gjorde tårtorna själv denna gången när det var kalas.
Det var inte så svårt som jag trodde, det som var mest krånglïgt var att dekorera tårtan.
Hitta ett bra recept på tårtbotten, den blev väldigt fluffig och saftig.
I tårtan hade jag vaniljmousse och jordgubbsmousse,  det blev 
jättegott tillsammans. Till jordgubbsmoussen gjorde jag en vaniljmousse och tillsatte ca 2 dl jordgubbssylt.
Tårtlocket är en marshmallowfondant, som var mkt enkel att arbeta med.



Dumlekaka



 Är uppe med tuppen (Algot) idag. passar på att sätta in dagens inlägg nu, för det kommer säkert bli en en fullspäckad dag med kalas för får vår son fyller 1 år imorgon! Här kommer ett recept på dumlekakor, som är helt underbara! Jag älskar dumle och därmed dessa underbara kakor, som jag tror kommer bli uppskattade på vårt kalas idag. Ha en bra dag!

400 g smör
2 dl socker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ask noblesse
Folieformar

Blanda alla ingredienser till en smidig deg, ställ kallt i 30 min.
Rulla till bollar, lägg i formarna, tryck därefter ner en dumle i varje boll.
Grädda i 200 grader i ca 15 min.
Lägg på en nobless på varje kaka innan dem svalnat.
Jag har lite "vinterströssel" från dr oetker som dekoration.


Krämig potatisgratäng och kryddsmör



En av mina favoriträtter. Rosa mör köttbit, en krämig potatisgratäng och ett glas rött till det. 
Det fick bli fredagsmaten här hemma. Kryddsmör höjer verkligen köttbiten och är framför allt enkelt att göra. 
I smöret har jag soltorkad tomat, vitlök och persilja, citronsaft, salt & peppar. Det var första gången jag prova den varianten, måste säga att det var JÄTTE gott!
För att få potatisgratängen krämig, så låter jag den få sjuda i gryta, därefter få den gå klart i ugnen.

Potatisgratäng 4 port

1 kg fast potatis
5 dl matlagningsgrädde
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
timjan
salt och svartpeppar
2 dl riven ost

Skiva potatis och löken. Lägg i gryta och häll på grädden.
Riv ner vitlöken och smaksätt med salt och svartpeppar & timjan.
Låt sjuda (koka långsamt) i ca 10-15 min tills det blivit krämigt, häll upp i form och strö över riven ost.
Ställ in i ugnen i 200 grader, tills potatisen blivit mjuk och gratängen fått fin färg.

Kryddsmör 4 port

50 g smör 
2 st soltorkade tomater (inlagd i olja)
1 liten vitlöksklyfta
½ tsk citronsaft
persilja
salt och peppar

Finhacka tomaterna och persiljan. Riv vitlöken.
Blanda allt och lägg på ett smörpapper, rulla ihop och ställ kallt i kylen.


Köttfärspytt



Varje dag är det samma fråga, vad ska vi äta till lunch/middag? Jag brukar försöka laga mycket mat till middag så det räcker till lunch dagen efter. Ibland blir det ju inte som man tänkt och man kanske får lite köttfärssås eller ris över. Då är detta en utmärkt rätt att slänga ihop. En enkel sås med creme fraiche smaksatt med mango chutney till detta blir pricken över i:et!


3-4 port

400 g blandfärs
4 dl kokt ris
½ gul lök
1 morot
½ röd paprika
50 g färska champinjoner
2 dl majs
2 msk kinesisk soja
1 msk curry
2 msk vatten
1 tsk grillkrydda
salt och svartpeppar

Stek blandfärsen, tillsätt kinesisk soja.
Hacka löken och skiva champinjonerna, blanda ner i färsen.
Riv moroten och skär ner paprikan i mindre bitar och tillsätt i köttfärsblandningen.
Blanda ner riset, majs och curry och grillkrydda, tillsätt lite vatten och smaksätt med salt och svartpeppar.

Mango chutneysås:

2 dl lätt creme fraiche
½ dl mango chutney 
salt och svartpeppar


 


Vanilj och kardemummabullar



Här hemma bakas det mycket just nu. Vi har 1-års kalas på söndag och igår bakades vanilj och kardemummabullar. Jag har mandelmassa i bullarna, det smakas inte mycket men det ger saftigare bullar! 

ca 40 st

Degen:
Jäst 50 g
Smör (rumsvarmt) 150 g
Standard mjölk 5 dl
Vetemjöl 1,4 L
Socker 1 dl
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
1 ägg till pensling av bullar
pärlsocker

Fyllning:
300 g smör ( rumsvarmt)
3 tsk malen kardemumma
½ dl vaniljsocker
1 dl strösocker
100 g mandelmassa


Värm mjölken till 37 grader , häll i socker och stött kardemumma.
Smula ner jästen i bunken, häll över mjölken, rör om.
Tillsätt smöret i mindre bitar, salt och kardemumma.
Häll i mjölet (spara ½ dl till utbakning), arbeta degen i maskinen ca 5 min. Låt degen jäsa i 30 min.

Under tiden degen jäser kan du blanda fyllningen.
Dela smöret i mindre bitar och häll i en bunke, riv ner mandelmassan. Tillsätt socker, vaniljsocker och malen kardemumma, blanda.

När degen jäst klart, lägg den på ett mjölat bord, knåda den lätt.
Dela upp degen i 3 delar. Kavla ut och bred ut lite av fyllningen, rulla ihop och skär i 3-4 cm tjocka skivor.
Lägg bullarna i formar och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 30-40 min.
Vispa upp ett ägg och pensla på bullarna, strö på pärlsocker.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 220 grader i ca 10 min.








Märkeskläder till barn


Just nu på campadre.
Lundmyr of Sweden´s barnkläder finns att fynda här

Korv Forsell på mitt sätt..



Korv Forsell lagade jag för första gången på mitt jobb (arbetar som kock), smaken av dill, senap och tomat gifter sig bra med korven. Jag tyckte grytan saknade någon grönsak, jag tillsatte grön och röd paprika och även syltlök. Smarrigt!!

2 port

200 g falukorv
½ gul lök
½ röd paprika
½ grön paprika
2 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
1½ dl matlagningsgrädde 15%
1 dl mjölk
1-2 tsk vitvinsvinäger
1 buljongtärning
1 dl syltlök
dill
salt o svartpeppar


1. Strimla falukorven och paprikan
2. Hacka den gula löken
2. Stek korven i en stekpanna, tillsätt lök och paprikan.
3. Tillsätt senap och tomatpuré
4. Smula ner buljongtärningen, häll på grädde och mjölk, låt koka ihop.
5. Häll ner syltlöken och smaksätt med vinägern, salt och svartpeppar.
6. Hacka dillen och häll ner i grytan.

Servera med ris eller potatis och en fräsch sallad!


                    

RSS 2.0