-

Enkla Winerbröd

Sju sorters kakor är en av mina biblar, för ett kakmonster som jag är det ju ett måste. :)
Kanelbullar är svårslaget men ibland så vill man prova något annat. Dessa bullar slår inte kanelbullar men de var väldigt goda och enkla att göra.





ca 20 st bullar

100 g smör
6 dl vetemjöl
2 msk socker
50 g jäst
3/4 dl gräddmjölk
2 ägg

Fyllning:

1oo g smör
1 dl florsocker
2 tsk stötta kardemummakärnor
2 tsk vaniljsocker

Ägg till pensling
Mandelspån till garnering

Gör så här:

Arbeta in smöret i mjölet. Tillsätt sockret.
Smula jästen i en bunke och lör upp den med vätskan.
Tillsätt den och äggen i mjölblandningen.
Arbeta samman degen. Kavla ut den ( 30 x 40 cm )

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen, bred äver degen, rulla ihop den.
Skär längden i bitar. Lägg i formar och låt jäsa i 1 timme.
Pensla med uppvispat ägg. Strö på krossade mandelspån.
Grädda i ugn 250 grader i ca 8 min.


Kycklinggryta till påsk


Får jag fresta med en god kycklinggryta? Perfekt som bjudemat och snart är ju påskhelgen här! :)



5-6 portioner

ca 800g Kycklingfilé
1 st gul lök
1 st gul paprika
100 g färska champinjoner
1 msk tomatpuré
1 dl mango chutney
½ dl kycklingfond
5 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
maizenaredning
salt peppar
oregano

Gör så här:

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar, stek gyllenbruna i en panna. Salta och peppra.
Dela paprikan, löken och champinjonerna i mindre bitar och stek i en gryta, salta och peppra. Tillsätt kycklingen.
Häll i kycklingfond, vatten, mango chutney, tomatpuré, oregano och matgrädde. Låt puttra en stund.
Red av med maizenaredning och smaka av med salt och peppar.
Klart att servera!

 


Potatissallad, ljummen champinjon & fetaostsallad & vitlöksbröd







Hej!

Dags för ett matinlägg, detta har legat på lager ett tag. Tänkte att jag måste få ut det för potatissalladen blev verkligen perfekt i min smak. Ät inte den direkt, då är den för salt, den ska stå och dra i några timmar, sen har alla smakerna fördelat sig och smakar ljuvligt.
Kall mat, passar mig perfekt. Jag älskar alla olika sorters sallader med något kallskuret.
En god pastasallad med en dressing till är också väldigt enkelt och gott.
Kommer bli mer sådant ju närmre sommaren vi kommer.
Man vill ta vara på det fina vädret, om det nu blir något sådant. Får vi verkligen hoppas.



Krämig potatissallad

4 port

600 g kokt tärnad potatis
3 dl gräddfil
4 msk majonnäs
1 st röd lök
1 tsk dijonsenap
1 tsk salt
svartpeppar
hackad persilja

Koka potatisen, låt svalna, tärna eller skiva potatisen.
Blanda ihop resten av ingridienserna i en skål, tillsätt potatisen.
Blanda försiktigt, låt stå och dra i minst 2 timmar.
Om ni vill äta den direkt, minska på saltet.




Ljummen champinjon och fetaostsallad

4 port

150 g delade färska champinjoner
en klick smör att steka i
1 pkt fetaost
1 st tomat
2 tsk pesto
½ dl strimlade soltorkade tomater
½ tsk salt
en näve ruccola

Värm stekpannan, lägg i smör och stek champinjonerna gyllenbruna.
 Salta och peppra lite.
Dela tomaten och fetaosten, blanda med pesto, soltorkade tomater,
(anv gärna lite av oljan från soltorkade tomaterna)
När det är dags att servera blanda ner allt tillsammasn med de ljumna champinjonerna.
Smaksätt med salt och peppar.
Klart att servera.



Enkelt vitlöksbröd

Stek vit formfranska gyllen brun i smör.
Ta upp och låt rinna av på ett papper, dela en vitlöksklyfta och dra på ytan av brödet.
Klart att servera!


BRIO Lekoseum

I Lördags var vi på en liten utflykt med kusin och hennes familj i Osby på Brio Lekoseum.
Hade inte varit där tidigare. Algot tyckte där fanns mycket spännande. Jag som var ett barbie-freak när jag var liten, tyckte det var kul att spana in barbiedockorna genom tiderna.
Där fanns utställningar på leksaker genom åren, tomtegrotta i källaren, som Algot älskade.
Tågbanor som man fick leka med, torn att klättra i, modelljärnväg mm. Det var en trevlig utflykt som jag kan rekommendera.



Tack för en trevlig dag!


Ugnstekt BBQ-kyckling

Kycklingklubba är så gott, det är så mycket mer smak och köttet är så mört.
Fettet från skinnet och härliga kryddor får köttet att smaka ljuvligt.
Så här vill jag marinera mina kycklinglår.




1 kg tinade kycklingklubbor
½ dl rapsolja
1 msk mushroom soja
1 msk vatten
1 tsk salt
2 tsk BBQ-Hickorysås (ICA´S)
1 msk grillkrydda
1 msk American BBQ-kryddda ( santa Maria )
1 pressad vitlöksklyfta


Blanda alla ingridienser, gnid in kycklingen på båda sidor.
Avsluta med att krydda American
Lägg i ugnssäker form.
Stek i ugn i 200 grader tills köttsaften är helt klar och skinnet har fått fin färg.
(ca 25 min)


Vår skogshuggare!

Jag och Algot har härliga dagar tillsammans.
Han är så rolig att vara med, det är så mycket i hans huvud nu och han pratar som aldrig förr :)

Något som han har fått stort intresse för nu är motorsåg, såga, "fälla träd".
I närheten röjer dom bland småträden och han tycker det är väldigt intressant att titta på.
Ser och lär, väl hemma går han loss med sin motorsåg och hjälm. "Mamma kom och titta" " Mamma, jag fälla trädet" "Mamma, din tur att fälla träd" "Mamma, ha hjälmen på!" Ha ha, goa härliga unge!!


Han har snart fällt ner alla våra träd! :)



Rulltårtsbakelse










Gjorde en bakelse till Algots födelsedag.

rulltårta med jordgubbssylt, spacklad med vispad grädde, marschmallowfondant runt om, toppad med grädde och jordgubbe.

Rulltårta:

(en braspanna)

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk

fyllning: jordgubbssylt

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner i smeten.
Tillsätt mjölken. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i varmluft i ca 5 min.





Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper.



Dra försiktigt bort bakplåtspappret från kakan, man kan pensla med lite vatten på pappret så lossnar det lättare.



Bred på sylten och rulla försiktigt ihop den till en rulle.


Musse pigg tårta


I söndags hade vi kalas för Algot, då hade jag gjort tårtan själv.
När han fyllde 1 år, prova jag att göra själv för första gången, innan har jag inte orkat baka egen botten och lock, utan allt har varit färdigköpt. Resultatet av att gör allt själv, blir ju hundra gånger godare och dessutom är det kul att ha gjort tårtan själv. Att dekorera tårtan var väldigt roligt, fick lite mersmak...:)

Tårtbotten är ett recept som jag hitta på en bakblogg, den blir luftig, saftig och hög.
Kan jag verkligen rekommendera om ni ska prova på att göra tårta.

Vi var 17 st (varav 2 barn) på kalaset och vi fick ca 1/4 över.






Tårtbotten

Gräddas i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter
Ugnstemperatur 175º

5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver

Gör så här:



Sätt fast pappret i botten av formen och klipp det överflödiga pappret till tre remsor, ca 7 cm breda. Pensla lite flytande margarin runt kanterna och fäst remsorna.

Häll ägg och socker i en skål och blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan.Vispa ägg och socker väldigt pösigt. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten. Blanda allt väl.

Häll smeten i formen. Skaka formen lite och slå den lätt i bänken så försvinner en del av bubblorna.
Grädda tårtbottnen i 175º på nedersta falsen i ca 45 minuter.
Kolla med en sticka så att kakan inte är kladdig inuti.

Ta ut kakan när den är färdig och låt den svalna. Den sjunker då ihop något och kan bli lite bucklig på ovansidan men det kan man skära bort när man monterar tårtan.

Använd den direkt när den har kallnat eller lägg den i en plastpåse och frys ner den tills den ska användas.

 

Jag har bakat och fyllt tårtbotten dagen innan man ska äta. Dekorera tårtan samma dag som den skall ätas.



Innan den ställs in i kylen, spackklar jag den med vispad grädde och sätter plastfolie om den.


Jag fyllde tårtan med vaniljmousse och jordgubbsmousse.
Till jordgubbsmoussen gick jag efter samma recept som vaniljmousse men tillsatte 3 dl jordgubbssylt.

Vaniljmousse:

2dl creme fraiche
2 dl färdig vaniljsås
1/2 dl socker
3 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
1-2 msk hett vatten
2 dl vispad grädde

Rör ihop creme fraiche, vaniljsås, socker och vaniljsocker.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält gelantinbladen med lite hett vatten ca 2 msk.
Rör ihop gelatinet med vaniljen och creame fraichen .
Vispa grädden hårt och vänd ner i vaniljröran.


Locket och alla detaljer utom det svarta på tårtan gjorde jag själv enkelt genom att göra marshmallowfondant och färga i olika färger.

Receptet finns utförligt HÄR.
Färgerna bestämmer du enkelt själv med hushållsfärg.
Svart tyckte jag dock var krångligt att göra själv, så jag beställde färdig sockerpasta på nätet.
www.kakburken.se hittar ni sockerpasta och de bokstäver/siffror som jag använt mig av.


Algot 2 år

Idag för två år sedan föddes vår älskade son, Algot. Tänkt att två år redan gått..kan inte fatta det!


spännande med paket..:)


Lek och bus med moster!




och tårta såklart :)


Algots rum

Inredning är ett stort intresse för mig.
Inreda Algots rum var extra roligt efter som man kan använda mkt färger. 
Algots rum går i färgerna turkos vit och grön.
Vita väggar som gör att rummet känns större, sen har jag lagt färgerna på detaljerna.
 Eftersom hans rum är på ovanvåningen så har han även en lekhörna nere.


















Fiskgratäng med örter




 4 port

600 g tinad fiskfilé
1 st gul lök
1 dl vitt matlagningsvin
2 dl creme fracihe
2 dl mjölk
2 tsk dijonsenap
1½ tsk salt
½ tärning grönsaksbuljong
toppredning ( 2 msk mjöl som man rör ut i lite kallt vatten)
en nypa socker
fryst hackad persilja, dill och gräslök
torkad dragon

Gör ett potatismos.
Värm en kastrull lägg i en klick smör, hacka löken och fräs mjuk.
Tillsätt vin och dijonsenap och buljong. Därefter creme fraiche och mjölk.
Red av såsen och häll i örterna, smaka av med salt och vitpeppar.
Lägg fisken i en ugnssäker form. Kör i ugn på 160 grader i 8 min.
Häll av ev fiskspad. Spritsa ut mosen och häll såsen i mitten av formen.
Gratinera i ugn 250 grader, så att den får fin färg.


Kalas

Idag firade vi vår lilla stjärna, som fyller 2 år på onsdag. Algot blev uppvaktad med massor av fina presenter.
Han fick b la innebandymål, snickarbänk, balanscykel, kläder mm...



Duktig kille som blåste ut ljusen :)





Min musse pigg tårta
 


En av alla fina presenter, som blev väldigt poppis direkt! :)


RSS 2.0