-

Fetaostfyllda köttbullar med smak av röd pesto och en lättlagad tomatsås








Våga smaksätt era köttbullar. Det är klart att vanliga hederliga köttbullar är godast, men det är rätt kul och prova med andra smaker för omväxling skull. Denna kombination var väldigt god. Till köttbullarna gjorde jag en lättlagad tomatsås och kokt pasta. Satt fint så här på en måndag.

5 port

600 g blandfärs
1 st gul lök
1 st vitlök
1 st äggula
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
2 msk kalvfond
4 tsk röd pesto
100 g fetaost
2 tsk salt
nymalen svartpeppar

Gör så här:

Blanda äggula och färs.
Mixa vitlök och gullök, blanda ner.
Tillsätt pesto, fond, mjölk och ströbröd.
Smula ner fetaosten. Salta och peppra.
Blanda allt till en smidig smet.
Forma till små runda bollar och stek gyllena bruna.


Tomatsås:

2 st burkar krossad tomat
1 st gul lök
1 st vitlök
1 st röd paprika
2 dl chilisås
2 tsk italiensk salladskrydda
färsk oregano
1,5 msk balsamicovinäger
2 msk kalvfond
någon nypa socker
salt och peppar efter smak.

gör så här:

Mixa paprika, vitlök och gul lök.
Fräs i en kastrull, tillsätt krossad tomat och chilisås, balsamico, fond, oregano, salladskrydda.
Låt stå och koka ihop en stund. Smaka av med socker, salt och nymalen peppar.
Klart att servera.





 


Kantarellmacka

Kantarellmacka är en favorit här hemma!



Formfranska
Kantareller
smör
gul lök
matlagningsgrädde
salt och peppar
riven ost

Förväll svampen, tillsätt en klick smör och sedan finhackad lök.
Häll på matlagningsgrädde och låt koka ihop, smaka av med salt och peppar.
Lägg en klick kantarellstuvning på varje macka och toppa med riven ost.
Gratinera i ugn i ca 10 min.


HEJ!



Självklart blir man nyfiken på vilka ni är som läser min blogg. Ni kanske också driver en blogg? gör lite reklam för er blogg och skriv några ord om vem ni är och vad er blogg handlar om. Det hade varit kul.

 Ha en underbar helg! Kram


Färsbiffar med min goda jägarsås

Den här såsen får ni inte missa. Den passar till allt kött och du kan säkert servera den till kyckling också.
Vanligtvis gör jag den på rödvin, men det fanns inte hemma idag, så det blev balsamicovinäger istället, men blev superbra ändå. Till detta serverade jag färsbiffar, ättiksgurka, kokt potatis och egen odlade, blancherade haricots verts. Husmanskost när den är som bäst!



6 port

färsbiffar:

800 g fläskfärs
1 st gul lök
2 st äggulor
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
2,5 msk kalvfond
2 tsk salt
nymalen svartpeppar
smör till stekning

Finhacka löken och bryn i panna, låt svalna.
Blanda färs, lök, fond, strödbröd, mjölk och äggulor, salt och peppar.
Forma till små biffar och stek i smör.
Låt smöret bli brunt innan biffarna läggs i pannan.
Jag brukar inte steka biffarna klara i pannan,
utan lägger dom i en form och sätter in i ugnen 170 grader i ca 10 min.
Under tiden gör jag såsen

Min jägarsås:

10 st färska champinjoner
1 st gul lök
2 tsk timjan
2 msk kantarellfond
3 msk balsamicovinäger
2 st tomater
2 tsk mushroom soya
7 dl matlagningsgräde
2 dl vatten
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
en nypa socker
maizenaredning
smör till stekning

Skiva champinjonerna, fräs gyllenbruna i smör.
Finhacka löken och tomaterna, blanda ner i svampen.
Tillsätt timjan, fond, matlagningsgrädde, vatten, balsamicovinäger & socker.
Låt koka upp, tillsätt sojan. Smaka av med salt och svartpeppar.
Red av med maizenaredning.



KappAhl


Det står Algot på dom här tröjorna. SÅÅ FINA!!!!


Hemmets nya inredningsprylar

Hade man haft obegränsat med pengar hade jag gärna gjort om fler rum här hemma. Något som jag har att se fram emot är inredning av vårt uterum. Men det är mkt jobb kvar innan det är klart.
Här kommer bilder på våra senaste inredningsprylar, prydnadskronor. Det är så vackert att inreda med, man kan ha dom som de är eller så sätter man ljus eller blommor i. Nu har jag tre st, haha.
Det får räcka med kronor nu, men visst är de vackra ?

Älskar schabby chic, vitt romantisk & lantlig inredning.
Gör ni också det? Nedanför finner du sidor med mycket inspiration & webbutiker.


MIXIN

Carlssoninteriör & design


Gårdsromantik

House of Hedda






Vitlöksbröd med sting

Igår fick ni ett recept på kycklinggryta, tikka masala. Till grytan serverade jag ett kryddbröd.
Jag använda mig av kryddblandningen " tikka masala", smör, pressad vitlöksklyfta, riven ost.
Bred ut kryddsmöret på en baguette och gratinera i ugnen. Lätt och gott!



Tikka Masala

Grymt god indisk kycklinggryta som jag verkligen kan rekommendera. Lätt och laga dessutom :)



10 port

Kycklingfilé 2 st påsar ( ca 2 kg )
creme fraiche 7 dl
kryddblandning tikka masala 2,5 st påsar
kycklingfond 2 msk
kokosmjölk 1 st burk (400ml)
150 g färska champinjoner
2 tsk salt
svartpeppar
700 g frysta wokgrönsaker

Skär kycklingen i mindre bitar, bryn i en gryta.
Dela champinjonerna och låt bryna med kycklingen.
Häll på kryddblandningen, kokosmjölken, creme fraiche.
Tillsätt kycklingfond och låt koka 5-10 min.
Häll i wokgrönsakerna och koka upp, salta och peppra
Klart, vi serverade med basmatiris, en god sallad och bröd


Tips på fördrink



Passôa
Ananasjuice
Lime
lite koncentrerad saft
Strösocker
Hushållsfärg

Färga sockret. Doppa glaset i lite saft, sedan i sockret.
Häll i passôa, därefter juice. Lägg i en limeskiva och is.



Chokladpudding med kolagrädde


Chokladpudding
Vispad grädde
Kolasås
Daimkulor

Fyll glas med chokladpudding låt stelna.
Vispa grädde, vänd ner kolasåsen försiktigt.
Vid servering, lätt grädde på puddingen toppa med daimkulor.

Lätt och barnsligt gott :)


Ängelholm

Idag hade vi vädret på vår sida, då vi var sugna på en liten utflykt. Det blev ängelholms hembygdspark.
Har ni inte varit där så rekommenderar jag er att åka dit. Väldigt mysigt. Barnen kan leka på stor lekplats, titta på massor av djur. Där finns servering av mat, glass, mm. Efter hembydgsparken var vi och luncha på en restaurang i skälderviken, mycket gott! Det tyckte även Algot som åt upp sin stora portion. Därefter gick vi och kolla in båtarna, en mysig dag med mina älskade.


Kan man inte köra så får man åka med...




Ja! Äntligen är det min tur!



Spännande med alla båtar!






Kassler & potatisgratäng med kantareller





Har ni och varit ute och plockat kantareller? Jag har varit ute några gånger och har fyllt frysen med kantareller. Där finns ju hur mkt som helst nu och man kan ju inte få för mkt utav denna goda svamp.
Eftersom det är svampsäsong nu så kan ett recept med kantareller passa. Här kommer min goda gratäng med potatis, kassler och kantareller. Passar till vardag som fest.



4 port

1 kg potatis
1 gul lök
300 g stekta kantareller
5 dl matlagningsgrädde ( 27%)
 400 g kassler
en näve riven ost
salt och svartpeppar

Dela potatisen i mindre bitar, hacka löken.
Lägg i en ugnssäker form.
Stek kantarellerna i smör, salta och peppra, häll över i formen.
Tärna kasslern blanda ner i formen, salta och peppra blanda allt.
Häll grädde på och toppa med riven ost.
Tillaga i ugn 200 grader i 40-45 min.


Blogg.se


Rolig överraskning är att min blogg kom med på framsidan av blogg.se. Jättekul att få vara med och visa upp sin blogg. Hoppas man får lite fler återkommande besökare.

Ikväll har jag varit ute och busat med sonen, han är inte lätt att fånga på bild längre så man får hitta olika vinklar att fånga in honom på :) Ha en fortsatt trevlig kväll! KRAM PÅ ER




Fläskfilémiddag

Idag blir det en tur ner till familjens hus, Algot behöver busa av sig lite och jag tragga lite skit med de andra mammorna :) På torsdag börjar han inskolningen på sin förskola, spännande. Hoppas och tror att han kommer älska sitt dagis :) Inskolningen varar i 2 veckor, därefter skall jag åter ställa mig bakom grytorna igen.
Har inte sett fram emot att börja jobba, men nu känns det bra att komma tillbaka, har även hört att av gäster som äter att de saknar mig, bara en sån sak värmer gott :) Skall ni ha gäster till helgen ? Här kommer ett menyförslag. Kram på er!

Fläskfilé i kantarellsås, ugnstekta potatishalvor & citronglacerade morötter.



10 port

3 st fläskfiléer ( smör till stekning, salt och peppar )

såsen:

300 g frysta kantareller
½ gul lök
5 dl matlagningsgrädde
3 dl mjölk
1 msk soja
1 msk kantarellfond
1 tsk kalvfond
en nypa socker
salt
svartpeppar
maizenaredning

Parera filéerna och bryn dom i stekpanna, salta och peppra. Lägg i en form och ställ i ugn 150 grader tills innertempen är 69 grader. Låt sedan stå med folie på.

Fräs kantarellerna i en gryta, hacka löken och blanda i. salta och peppra.
Häll i matgrädde, mjölk, fond & soja. Låt koka upp.
Red av med maizenaredning. Smaka av med salt och peppar.

Skiva upp fläskfilén och lägg i formen, lägg på kantarellsås klar att servera! 

 

Dela potatisen på mitten. Häll på rapsolja, salt, svartpeppar, italitensksalladskrydda & timjan.
Blanda allt och in i ugnen på 200 grader ( varmluftsugn ) i ca 30-40 min.




Koka morötterna i saltat vatten, det skall vara lite spänst kvar, kyl med kallt vatten.
Vid servering, lägg morötterna i en varm panna tillsammasn med citronrapsolja.
Salta och peppra, strö på lite persilja.


Caprese- en väldigt god förrätt!

En av mina favorit förätter är just den är italienska klassiskern, caprese. Detta är min tolkning.
En skiva lantbröd som jag har ringlat citronrapsolja över, grillat dom i ugnen tills de fått fin färg.
Skivat tomat och mozzarella och varvat på brödet, toppat med finhackad rödlök och finstrimlad basilika, svartpeppar, flingsalt. Vid servering ringla balsamico-reduktion och citronolja på tallriken.
Denna förrätt är en sådan smaksensation!


Kladdkaka med geichafluff

Kladdkaka med geichafluff, toppad med krossad daim. MMMM! Fluffet kan man göra med vilken godis man än önskar. Har provat göra dumlefluff och det var också jättegott!




Kladdkaka 25 cm i diameter

100 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

geichafluff:

3 dl vispgrädde
150 g geichachoklad


Börja med fluffet som skall stå kallt i 3 timmar innan det vispas.
Värm upp grädden i en kastrull och smält sedan ner geichan i grädden.
Häll upp i en bunke och ställ kallt i 3 timmar, rör lite då och då.

Kladdkakan:

Smöra och bröa formen.
Smält smöret.
Rör ihop socker och ägg, blanda ner resten av ingridienserna.
Blanda ner smöret och häll upp smeten i formen.
Grädde i mitten av ugnen i 20 min i 175 grader.
Låt kakan stå kallt i kylskåpet till servering.
Vid servering, vispa geichagrädden till ett härligt fluff, som sedan breds ut på kakan.
Toppa med krossad daim. Klar att servera.




Semester med familjen

Nu i veckan tog vi en liten tripp till göteborg. Vi bodde på hotell, var på unviserseum, åkte paddan och gick på lisseberg. Vi besökte även saluhallen och feskekôrkan. Detta var verkligen himmelriket för mig, massa färska råvaror och spännande smaker, från olika kulturer. Här gick vi en bra stund och bara titta på allt gott. Jag köpt en riktigt god citronolja som passar bra till mycket!


Undersökningar


Jag bloggar inte bara för min egen del, stor del av mitt bloggande är att få dela mina intresse med er läsare, ge tips och inspration. Därför tycker jag det är kul att höra vad ni läsare tycker. Jag kommer därför ha lite undersökningar i menyfältet som jag gärna vill att ni svarar på. Håll utkik :) Tack på förhand! / Madeleine



Söta små rabarberpajer!

Köpte små pajformar med avtagbar botten. Väldigt söta att göra små förätts eller dessertpajer.
Fikasugen var jag och gjorde söta pajer med rabarber. Gott som tusan! Receptet knåpade jag ihop själv.



4 st små pajformar

Pajdeg:

125 g smör (rumsvarmt)
3 dl mjöl
1 dl socker

400 g rabarber ( fryst )
socker efter smak
1-2 msk potatismjöl

Gör så här:

Blanda smör, socker & mjöl till en smidig deg.
Låt stå kallt i ca 30 min, därefter trycks pajdegen ut i formarna,
spara en liten klump som du sedan tillsätter extra mjöl i så det blir smuligt.
Förgrädda paj formarna i ugn 200 g i ca 10 min.
Under tiden lägger du rabarbern i en var panna, låt vattnet koka bort,
häll i socker tills du tycker det är lagom sött. Red av med potatismjöl.
Häll i kompotten i pajformen och toppa med degsmulorna.
Grädda i ugn tills smulorna fått lite färg.
klart att servera med vaniljsås eller glass.


Paj med kantareller och bacon

Nu när jag har så mycket kantareller i min frys så kan jag med gott samvete äta en kantarellpaj på en måndag :)
Annars är det bara "festmat" på helgen. Tänkte mig en en kantarellpaj med bacon...kan inte bli fel på något vis!
Jag hade rätt, det var hur gott som helst. Här kommer receptet!




Pajdeg:

125 g smör
4 dl mjöl
1 msk vatten

Fyllning:

500 g kantareller
2 pkt bacon
1 st gul lök
5 dl matgrädde
maizenaredning
2 tsk salt
nymalen svartpeppar
en klick smör till stekning av kantareller
en näve riven ost


Gör så här:

Börja med pajdegen. Blanda alla ingredienser till en smidig deg, lägg i plastpåse i kyl ca 30 min.
Tärna bacon och bryn i stekpanna till de blivit knapriga.
Rensa kantarellerna och skär ner dom i mindre bitar, lägg dom i en varm stekpanna. Låt de vattnas ur.
Under tiden, finhacka löken. Därefter lägg du i en klick smör och ner med löken.
Låt allt fräsa en stund och häll sedan i matgrädde, red av med maizena.
Salta och peppra.

Tryck ut degen i en ugnssäker form ( 25 cm i diameter ).
Förgrädda skalet i 200 grader i ca 10 min.
Häll på fyllningen toppa med riven ost, grädda klart i ugnen tills osten fått din färg.
KLART!




Herr Kantarell

Igår var jag, pappa och farbror ute och plocka kantareller, vi fick ihop en hel del, ca 15 L. Det kryllar av svamp i skogarna nu, jag håller mig till kantareller då jag är osäker på de andra sorterna.. Jag älskar kantarellmackor & kantarellsås....eller varför inte en kantarellpaj som tillbehör till kräftskivan..:) Får nog knåpa ihop något gott recept snart.

Var bara tvungen att ta en bild på denna härliga korg full med skogens guld...:)


Mozarella & tomat fylld laxfilé med en härligt syrlig citronsås







4 port

4 st port bitar lax
125 g mozarella
1 st tomat
några stänk balsamico
en näve färsk basilika
salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
 Skör en skåra i laxfilén. Ta bort kärnhuset från tomaten och tärna den.
Tärna mozarellan och fin strimla basilikan.
Blanda allt i en skål, tillsätt några stänk balcamicovinäger och fördela blandningen jämt i laxbitarna.
in ugn ca 10-13 min. Servera med citronsås & kokt potatis.

såsen:

rivet skal från en citron
saften från ½ citron
3 dl creme fraiche
3 msk majonnäs
1 tsk pesto
½ tsk salt
nymalen vitpeppar

Blanda majonnäs och creme fraiche,
riv skalet från en citron och pressa ner saften från halva citronen.
Blanda i pesto, salta och peppra. Låt stå och dra ca 1 timme innan servering.


Österlen!

Nu har vi kommit hem och landat efter vår lilla semetertripp ner till österlen. Vi börja med att besöka ystad djurpark. Har aldrig varit där tidigare, tyckte där var väldigt mysigt.
Där var både exotiska och bondgårsdjur, man kunde även bada där. Det var tur för vi hade en väldigt varm dag så det var skönt att svalka sig :) Algot som älskar djur och vatten, tyckte detta var toppen!




aningens svettiga backar, men såå vacker utsikt...



Eftersom vi var ute ganska sent och leta hotell, så var det fullbokat överallt inne i ystad där vi ville bo.
Vi hitta en liten lägenhet som var till uthyrning på blocket. Så fick det bli, centralt och bra.
Vi strosade runt i ystad hela kvällen, åt på restaugang och gick ner till småbåtshamnen, där satt vi på bryggan och njöt av solen och glass :)

Så mysigt att promenera bland gator och gränder, miljön är så vacker!




småbåtshamnen..


gott med glass :)

Onsdagen spenderades tillsammans med kusin med familj i tosselilla. Vi hade förköpt biljettter och det var tur det, för där var MYCKET folk. Vi spenderade hela dagen där. Tiden går fort när man har roligt!

Tack Jenny med fam för att vi "hänga" med er, det var en jätte trevlig dag!

Vi kommer absolut åka hit igen när Algot blivit äldre, då han har mer ut av tosselilla. 



Man blev som ett barn på nytt :)










GRATTIS!!

HURRA HURRA HURRA FÖR MIN FINA ANDRÉ IDÁ!!!! :)
GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN!!


RSS 2.0