-

Shopping!

Igår Blev det en liten tur till hässleholm för att hämta hem den nya vagnen till Algot. Det blev en Emmaljunga scooter, en lite smidigare modell som inte tar upp hela bagaget.


Algot behövde lite nya kläder, värmen har ju kommit så plötsligt, så det behövs lite savalare kläder.
Vi var inne på Kappahl, Lindex och H&M, där vi hitta en del. Jag älskar turkost till Algot, han passar så bra i den färgen.



Själv blev jag förälskad i de här små cupcakeskålarna inne på en presentaffär. De var inte så dyra så de fick följa med hem :)





Ha en en trevlig valborg alla!


Vykort från våren

 



Än en gång sprakar det till i trädgården. Bärbuskar, rabarber, häckar, träd och alla vitsippor som finns överallt.
 Vi har en skogstomt så vi har vitsippor uppe vid gräsmattan, så fint!
Jag har blivit väldigt intersserad av odling i trädgården, köpte ett växthus för några år sedan och har sedan dess experimenterat där :)  I år odlar jag tomater i olika former, paprika och ska prova på melon i år. Tror det kommer bli svårt ,men vi får se. Gurka kommer jag också odla när det blir lite varmare. Har även en del pallkragar som jag sår lite morötter och sockerärter i, örter av alla dess slag, potatis, jordärtkocka mm.
Bärbuskar och äppelträd tycker jag är ett måste i en trädgård! Vi planterade ett äppelträd för något år sedan, ska bli kul och se hur det tar sig i år!



Skink & färskostrulle

                       

Härligt soliga dagar vi har nu, matlagning inomhus känns inte lika roligt. Ta med maten ut! Grilla eller gör en picknick och ät på en mysig plats. Tunnbrödrulle fylld med rökt skinka ruccola och färskost med smak av gräslök. Perfekt att ta med sig på picknicken. Byt ut skinkan mot kallrökt lax, också väldigt gott!
Ett annat tips är att man kan skära rullen i mindre bitar och servera som aptitretare eller till en "mingelbuffé".



Somrig gurksås

              
Denna sås var en inprovisation, men en lyckad sådan! Den kommer jag göra igen. Väldigt god! Vi åt den till fetaostfyllda färsspett och klyftpotatis, mums! Viktigt att gurkan får rinna av annars blir såsen väldigt "slabbig".

4 port

3 dl creme fraiche
½ dl majonnäs
1/4 gurka
½ äpple
½ rödlök
1 st vitlök
salt & peppar

Riv gurkan och låt rinna av. Tärna rödlöken och riv äpplet.
Blanda majonnäs och creme fracihe, pressa i vitlöken.
Blanda i äpplet, löken och gurkan, smaksätt med salt och svartpeppar.


Grillmarinad



Grillsäsongen har tagit fart och man känner härliga dofter i kvarteret. Igår grillades fläskfiléspett med egen marinad. Det blir godast om man gör egen. Här kommer recept på min marinad till fläskfiléspetten.

Fläskfilespett med bbq-marinad:

½ dl olja
2 msk vatten
1 mskl grillkrydda
2 tsk bbq chipotle
1 tsk salt
3 vrid på pepparkvarnen
1 msk kinesisk soja
några stänk worschestersås

Parera fläskfilén och dela den på längden i två delar, trä upp dom på spett.
Blanda alla ingredisener till marinaden och pensla på.
Pensla på lite till medans du grillar dom.


Hallon och blåbärsmuffins



Här kommer ett recept på muffins som är väldigt goda och saftiga. Har lite frosting på, men de är lika goda utan tycker jag. Ett tips, använd gärna muffinsplåt då får man finare form på sin muffins, eller silikonformar då håller dom formen bra utan plåten.

12 st

3 ägg
2 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl vaniljyoghurt
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
3 dl frysta hallon & blåbär

Frosting:
3 dl florsocker
150 g philadelphiaost
1 ½ dl frysta hallon & blåbär

Blanda ihop philiadelphiaost och florsocker, vänd ner frysta bären till sist.

Vispa ägg, vaniljsocker och socker pösigt.
Smält smöret, häll i smeten tillsammans med vaniljyoghurt.
Blada mjöl, bakpulver, salt. Vänd ner i smeten.
Fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i ugnen i ca 15 min i 175 grader.









Glad påsk!




Vad vore påsken utan sill & ägg och en massa godis? Ett måste enligt mig. Sill i alla dess sorter älskar jag.
 Idag bjuder jag på ett smarrigt recept på en krämig sill.


Husfrusill 6-8 port på buffé

570 g matjessill
1 dl pickles
2 dl creme fracihe
½ dl majonnäs
3 msk chilisås
1 kruka dill

Låt matjessillen rinna av, skär sedan den i bitar och hacka picklesen grovt. Blanda creme fraiche, majonnäs och chilisås, och hackad dill, vänd ner sillen och pickelsen. 


Vaniljyoghurt ♥ bär = sant


Idag har varit en helt underbar dag. Jag och Algot har besökt ankorna och gått en lång runda, lekt i trädgården, cyklat en runda. Han älskar att vara ute och utforska allt, gärna smaka lite också :)
Ny favorit till mellanmål är vaniljyoghurt (2,5%) och halvfrusna bär. Gärna hallon och blåbär, mums! Det var min syster som bjöd mig på detta. Väldigt enkelt och gott mellanmål eller varför inte till frukost.


Virkade bakverk!

Det börja med att jag hitta en gammal virknål hos mina föräldrar. Jag har alltid varit rätt pysslig och glad för att sy, i skolan älskade jag att virka och brodera :) Nåväl, jag fick en idé om att jag skulle virka något som Algot kunde ha glädje av, en idé om virkade bakverk. Jag letade reda på lite mönster på olika kakor på nätet och försökte tyda dom så gott det gick. De är rätt snabba och göra när man väl fått kläm på det, så det har blivit en hel del virkade kakor. Passande var också att min mammas förskola skulle öppna ett litet café, så det blev virkade kakor till dom också! Barnen blev jätteglada och har haft mycket roligt med kakorna. Gav även bort några till vänners barn som också blev mycket uppskattat. Här kommer resultatet av mitt virkprojekt. Länkar till mönster hittar du nedanför bilderna.


                                Chokladbollar och Ballerinakex


                                                     Kanelbulle


                                       Oreos, dammsugare, Syltkakor



Ugnsrostad potatis


Härliga vårdagar man bjuds på nu. Långa promenader, cykelturer & löprunder står på schemat sådana här dagar. Jag tänker bjuda på en god smaksättning på ugnrostad potatis, som är gott till det mesta! Timjan, italiensk salladskrydda, salt & peppar, ringla över olja, blanda. In i ugnen i 200 grader, ca 20-25 min.


Kladdmuffins



  • 2 ägg
  • 2 ½ dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smält smör eller margarin

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut 16 st bakformar på en plåt. Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron och låt svalna.  Vispa ihop ägg och socker pösigt. Vispa ner vaniljsocker, salt, kakao, bakpulver. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet. Klicka ut smeten i bakformarna. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. Lägg en handduk över kladdkakemuffinsarna när de svalnat så blir de inte hårda. Servera med vispad grädde!


Smak av sommar!


Jag fick verkligen en smak av sommaren ikväll. Hade en burk med jordgubbar som min mamma kom med i veckan. Tråkigt att bara äta rakt upp och ner när jag vet att de inte är av den bästa kvalité och smak. Så jag slängde ihop en efterrätt med dem istället. Vilken smakbomb det blev! Marinerade jordgubbar med en creme fraiche smaksatt med rostad mandel och vaniljsocker. Jordgubbarna har jag snabbmarinerat i lime, socker, flädersaft & basilka. Ljuvligt gott! De marinerade jordgubbarna passar lika bra till glass, pannacotta, vispad grädde eller varför inte bara äta som de är.

2 port

300 g jordgubbar
7 stora basilikablad
1 msk socker
½ lime
1 msk flädersaft

4 msk creme fraiche
1 tsk vaniljsocker
1 näve rostade mandlar

Skiva jordgubbarna och lägg i en skål, pressa över limen och häll på socker, flädersaft och fint strimlad basilika blanda.

Rosta mandlarna i en torr stekpanna. Blanda creme fraiche, vaniljsocker och grovt hackade mandlar. 
Jag varvade jordgubbar och creme fraiche i ett glas. Klart att servera!




 


Färgglad potatis



En festlig färgglad potatisrätt som ändå är väldigt enkel att "slänga ihop". Det bästa är att man slipper många moment i köket. Allt på en plåt!

4 port

2 stora bakpotatisar
1 st palsternacka
1 st paprika
1 st gul lök
en näve färska champinjoner
1 st påse fryst majkolv i bit
flingsalt
svartpeppar
rapsolja

koka upp saltat vatten och lägg i majskolvarna några minuter. Tvätta och dela bakpotatisen i klyfter, skala palsternackan och dela i mindre bitar, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Häll på olja, salt och peppar. In ugn 200 grader i ca 10 min. Dela paprikan, champinjoner och lök, lägg på plåten blanda. Lägg på majskolvarna. In i ugnen tills rotfrukterna är mjuka och grönsakerna fått fin färg (ca 10-15 min). Klart att servera!


Favoriter på Lindex

Jag gillar Lindex. Både när det gäller kläder till mig och till Algot. Var inne och kika på deras sida och hitta mycket fint till Algot. Här är några favoriter.


Kebab i tortillabröd


Kebab i tortillabröd med vitlöksdressing. Kebabfräset består av kebab, grön paprika, champinjoner, färsk tomat som jag fräst tillsammans och kryddat med spiskummin, salt & peppar. Feferoni, rå lök, och isbergsallad får följa med i brödet. Här kommer ett recept på en god vitlöksdressing som jag gjorde till! Eftersom vitöken fräser i olja och socker tillsätts får den en mild, rund smak.

Vitlöksdressing 2-3 port.

1 tsk matolja
1 vitlöksklyfta 
1/4 gul lök
1 nypa socker
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
salt o peppar

Skala och skiva lök och vitlök, spelar ingen roll hur du skär.
Fräs löken med oljan, tillsätt sockret. Häll ner i en bunke. Häll i cremefraiche och majonnös, salt & peppar. Mixa. Klart att servera!


Den godaste morotskakan


Fick Laila Lindholms bok "a piece of cake" med hennes favoritbröd och bakverk i födelsedagspresent förra året och den har jag anv mycket. Jag älskar hennes matlagning och hon är en förebild för mig. Här kommer ett av hennes recept från den boken. Morotskaka med en glasyr med smak av philadelphiaost och lime. Tycker ni om morotskaka, så måste ni prova detta recept! Ni kommer inte att bli besvikna.

1 kaka ( 24 cm i diameter )

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1½ tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 ½ dl rapsolja
4 ½ dl grovt rivna morötter

smör och ströbröd till formen

1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt
3. Blanda alla torra ingredienser och VÄND ner dem i äggsmeten.
4. Tillsätt olja och rivna morötter
5. Fyll smeten i en smörad och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
6. Grädda i mitten på ugnen i cirka 55 min. Prova med en sticka, så den inte är för kladdig.
7. Låt kakan svalna innan glasyen breds på.

Glasyr

6o g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skal av 1 st lime
100 g philadelphiaost

Vispa ihop allt och bred ut på kakan.


Vårväder och vackra färger!


Vilket vårväder det varit idag, varit ute i trädgården hela dagen idag. Alla fönster är putsade, blodröda penséer är i lådorna och växthuset är tvättat och står redo. Var ute med kameran och fotade lite, man blir så glad av alla fina färger och knoppar!


Ost och vitlöksbröd


Färdigköpta små baguetter som jag har skurit på mitten, men inte helt igenom. Fyllningen består av mjukt smör,  finhackad gräslök, pressad vitök, riven ost och salt och peppar. 
Anv folie eller bakplåtspapper under bröden! In i ugn 200 grader (varmluftsugn) tills det fått fin färg ca 5 min.






Nyttigt bröd


En bra start på dagen är enligt mig en stadig frukost så man får mycket energi. Jag klarar inte att missa detta mål, då orkar jag ingenting. Min frukost brukar bestå av filmjölk och hemmagjord musli och en skiva grovt bröd med något pålägg & alltid kaffe till! Vad äter du till frukost?

Tycker om att baka mitt eget bröd. Har ett recept som jag ofta återkommer till när det ska gräddas bröd. Det behöver inte jäsas, bara rör ihop och in i ugnen. Smidigare än så går knappt, då får du gå och köpa i affären. Det varar länge eftersom man inte behöver äta en halv limpa för att man ska bli mätt. En skiva blir lagom till mig på morgonen.

Ändra smak på brödet med brödkrydda, rivna morötter, äpple, nötter, torkad frukt går också bra att ha i. Låt din fantasi flöda, så blir det ett bröd som passar dig eller din familj.

2 st limpor i 1,5 l formar

7 dl dinkelmjöl
3 dl rågsikt
1 dl vetegroddar
1,5 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor
1 tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk
0.5 dl brödsirap

Olja in brödformarna. Blanda alla torra ingridienser, sedan i med filmjölk och sirap. Blanda väl och svep sedan upp i formarna, gädda i mitten på ugnen 175 grader i ca 80 min.
Jag brukar känna med en potatissticka innan så den inte är för kladdig. Låt gärna brödet stå och "stabba" till sig innan det skärs upp. Det blir saftigare då.


Citronsaft

        
Ca 1,5 liter

2 st citroner
1 liter vatten
1 liten socker
50 g citronsyra

Koka upp vattnet. Tvätta citronerna i varmt vatten. Dela dom på mitten skär sedan ner dom i tunna skivor. Blanda socker, citroner och citronsyra i en gryta och häll på det kokande vattnet. Rör runt så att sockret löses upp. På med lock och ställ svalt i ett dygn. (rör några gånger). Sila upp och häll på flaska.


Pankopanerad hokifilé med kall örtsås


Egenpanerad fisk är ju bara helt underbart gott! Här har jag anv mig av ett asiatiskt ströbröd som heter "PANKO", finns att köpa på ica. Detta ströbröd tycker jag håller ihop paneringen bättre och att fisken blir mer frasig. Till detta gjordes en kall sås där jag hackade i en massa färska örter. Dill, basilika, gräslök och persilja, till sist pressade jag i färsk citron. Mmmm!

En dubbelpanering består av mjöl, ägg och ströbröd. Man börjar att vända fisken i mjöl därefter i uppvispat ägg, sen i ströbröd. Stek fisken direkt! 

Tips: Salta och peppra i mjölet så får du en god panering och behöver inte "grisa" ner hela stekpannan med kryddor.
Anv smör och olja när du steker fisken, oljan tål högre temperaturer och gör så att det inte bränner så lätt. Smöret står för smaken och den fina färgen.

Örtsås 2 port

2 dl gräddfil
2 msk majonnäs
färska örter
pressad citron
salt och vitpeppar


Tips på bloggar

Vilket piss väder rent ut sagt! Jag som snart tänkte ge mig ut och springa en runda. Men ingen har väl dött av regn, så jag får väl trotsa regnet. Det är så otroligt skönt och springa ute så här års, så man vill bara ut i spåret! 
Vill också skriva att jag är väldigt glad för era kommentarer och ni som berättat för mig att ni provat laga något av mina recept! Det är så kul att ni uppskattar min blogg och vågar prova recepten. Det ger mig mer inspiration till att fortsätta blogga. Jag följer en del bloggar, tycker det är ett bra sätt att hitta inspiration på. Har ni någon blogg som ni följer? Tar gärna emot tips på era favoritbloggar. Ha en fortsatt trevlig tisdagskväll!


Vaniljdrömmar


Igår bakades vaniljdrömmar, så enkelt och så gott att göra. Dessa spröda småkakor är en av mina favoriter. Vilka är dina favoriter? Här kommer receptet.

ca 40 st

100 g smör
3 dl socker
1 dl matolja
2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjortonsalt
4 dl vetemjöl 

Vispa smör & socker krämigt, tillsätt oljan lite i taget. Blanda vetemjöl, hjortronsalt och vaniljsocker och rör ner.
Rulla små bollar och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugn i ca 10-15 minuter på 150 grader i varmluftsugn.


House of Hedda

 Måste tips om en bra sida som har det mesta, för barn, fina inredningsdetaljer & praktiska saker.. House of hedda är en helt underbar sida med en massa fint! Har beställt grejor till Algots rum där. Kolla in de här fina kökshanddukarna..eller det ursöta midjeförklädet. Me like!



'

                                                           

 Ha en skön söndag!


Älgfilé på planka



Har man en  snäll far som jagar, så kan man lite snällt " tigga" till sig en mör älgfilé. Det har jag gjort, den har legat i frysen ett tag men jag fick äntligen en idé om vad jag ville göra med den. Det blev en planka! Tillsammans med en gräddig rödvinsås, ett potatismos med creme fraiche och gräslök, ugnbakade tomater och smörstekta champinjoner blev plankan utsökt! Älgfilén var så mör att den smälte i munnen.

Älgfilé 4 port

800 g
salt och svartpeppar
smör till stekning

Sätt ugnen på 150 grader.
Parera Filén (skär bort hinnor och senor), låt smöret bli brunt innan filén läggs i pannan.
Stek till den fått fin färg på alla sidor. Sätt in den i ugnen, i med en stektermometer.
Vid 62 grader är den medium, vill du ha välstekt låter du den gå till 68 grader, ( jag hade någonstans där i mellan, medium well) låt vila i tio minuter, så att köttsaften får fördela sig jämt i köttbiten, därmed en saftigare köttbit!

Jag tycker om såser med grädde, har lite svårt för skysåser och rödvinsåser, men en skvätt grädde i en rödvinssås och jag är nöjd :)

Min snabba gräddiga rödvinssås 4 port

En klick smör
½ st gul lök
en nypa socker
1½ dl Rödvin
1 msk tomatpuré
torkad timjan
1 st vitlöksklyfta
3 msk flytande kalvfond
2 tsk kinesisk soja
1 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
salt o peppar

maizenaredning

Smör i en gryta, tärna löken och fräs mjuk, tillsätt socker, timjan, vitlök, tomatpuré låt fräsa med en lite stund. Häll på vinet och låt koka en stund. Tillsätt vatten, fond, soja och matlagningsgrädde, koka upp red av med maizena.
Smaka av med salt och peppar. Klart.



RSS 2.0