-

Kladdkaka med dumle

 
Kladdkaka, varför gör jag det så sällan? Snabbt att röra ihop, sköter sig sjlälv i ugnen och är ju så gott!
Tycker det är roligt att testa nya smakkombinationer så den här gången hackade jag ner dumlekoler och blandade i smeten. Det blev väldigt smarrigt, måste provas!
 
 
form ca 20 cm i diameter
 
2 ägg
3 dl socker
 4 msk kakao
100 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
200 g dumlekolor
en nypa salt
 
Smöra och bröa formen.
Smällt smöret, rör ihop alla ingredienser,
tillsätt smöret. Hacka dumlekolorna grovt och blanda ner i smeten.
Häll upp i formen och grädda i ca 20 min på 175 grader.
Låt stå till sig i kylen i 2 timmar, ta sedan ut den i god tid innan servering.
 
 
 
 
 

Pan pizza med GI-botten

 

Hemlagad pizza är ju så gott och jag gjorde en pizza med dinkelmjöl nu i helgen, supergod botten!!
Vetemjöl kan kasta sig i väggen! På min pizza hade jag hemmalagad tomatsås ( tomatkross, oregano, färsk basilika, basamicovinäger, socker, kalvfond, salt och peppar, låt koka länge för bästa smak och konsistens)
rökt skinka, riven ost, gröna oliver, gul lök, färska champinjoner och basilika.
 
 
en plåt pizzabotten

 

25 g jäst

2 1/2 dl ljummet vatten (37°)

2 msk rapsolja

1/2 tsk salt

6 - 7 dl dinkelmjöl

 

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt olja och salt.

Blanda ner dinkelmjölet lite i taget.

Knåda degen till den blivit slät och låt jäsa under bakduk i 1 timme.

Klar att baka ut.

 

 

 

En dag i skogen..

 
En solig men blåsig dag spenderade vi i skogen med mina föräldrar. Vi skulle hämta hem lite ved.
Jag hade fixat skor till Majken så hon kunde gå/ krypa runder bland löven. Algot hade med sågen och lekte för fullt bland träden. Vi grillade korv och hamburgare och sedan avslutade vi med att Algot fick åka traktor innan vi körde hemåt igen, vi kom inte långt fråns båda barnen hade somnat :)
 

Svampsås

 
Helgen har varit lugn..lagat god helg mat och myst i soffan till några filmer.
Plankstek är en favorit här hemma, oftast brukar vi ha bearnaisås till men
den här gången blev det en svampsås som bara är så god och det är tack vare
den goda färskosten creme bonjour kantarell, som höjer den till gudarna :)
Plankan består av potatismos, fläskfile, ugnsbakade cocktailtomater, bacon och haricots verts
och svampsåsen.
 
 
svampsås till 4 port
 
150 g färska champinjoner
½ gul lök
en burk creme bonjour kantarell
2½ dl matlagningsgrädde
1 ½ msk kalvfond, men går lika bra med höns eller grönsaksfond.
en klick smör
maizenaredning
salt och svartpeppar
1 tsk kinesisk soja
 
gör så här:
Skriva champinjonerna och tärna löken, fräs i smör.
Häll i kantarellosten, fond och matgrädden.
Låt koka en stund och red sedan av såsen med maizenaredning.
Smaka av med salt, peppar och kinesisk soja.
 
 
 
 

Kalas för barnen

Idag hade vi kalas för barnen. Algot har fyllt 3 år och Majken skall fylla 1 år.
 Det bjöds på kakor och tårta.  Jag som är ett riktigt kakmonster och älskar att baka hade gjort kanelsnurror, syltkakor, biskvier och dumlekakor. Har ni inte bakat dumlekakor tidigare tycker jag att ni ska ta en titt HÄR.
De är supergoda! Tårtan är fylld med hemlagad jordgubbssylt och marsankräm blandat med grädde.
Tårtlocket har jag gjort utav marshmallowfondant, som är enkelt att göra själv.
 Dekorationerna är gjorda i sugerpaste, den beställer jag på nätet.
 

Algot 3 år

 
Vi har firat vår fina, underbara Algot som fyller 3 år idag.
Älskar dig!
 
 
 
 
Farmor, farfar och moster kom med paket, vi åt Algots favorit spagetti och köttfärssås.
 
Glass och marängtårta..
 
Till helgen väntar ett större kalas och då får vi blåsa ut ljus igen,vilken lycka :)

Vårfint i uterummet

 
Våren är snart här och jag har redan vårkänslor i uterummet. Fått och köpt lite nya växter som piffar upp samt köpt en ny inredningsdetalj, en fågelholk, som kommer att hängas upp på väggen..
 
 
 

Varm sallad med brysselkål och bacon

 
 
Jag älskar brysselkål, de ska helst vara färsk brysselkål som smörslungas med lite salt och peppar.
Ikväll gjorde jag en väldigt mumsig sallad med bacon och brysselkål, kan jag rekommendera.
Den kommer göras fler gånger!
 
 
 
Bacon
Färska brysselkål
Färska champinjoner
Palsternacka
Morot
smör
salt och peppar
parmesanost
 
Allt fräses på stekpannan och slutligen hyvlas lite parmesan ovanpå!
 

RSS 2.0