-

Vaniljpannacotta med kanelstekta äpplen samt knäckflarn








vaniljpannacotta :

6 pers

5 dl vispgrädde
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker eller 1 st vaniljstång
3 st gelatinblad

Blanda grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull.
(Om du vill använda äkta vaniljstång, klyv och skrapa ur fröna och lägg alltsammans i kastrullen.)
Lägg gelatinbladen i blöt.
Låt gräddblandningen koka upp och koka ca ½ minut.
Ta av kastrullen från värmen och ta bort vaniljstången.
Krama ur gelatinbladen och vispa ner den i den varma gräddblandningen.
Häll upp i portionsglas.
Ställ kallt i minst 2 timmar.



kanelstekta äpplen:

liten klick smör
300 g skalad tärnade äpplen
1 dl muscovadosocker
1 tsk kanel
1-2 msk vatten

Stek äpplena i smöret, tillsätt kanel och socker.
Späd med lite vatten.
Låt svalna något innan det läggs på pannacottan.



knäckflarn:

 ca 50 st

150 g Smör
2 dl strösocker
1/2 dl ljus eller mörk sirap
1/2 dl Matlagningsgrädde
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker


Smält smöret i en kastrull.
 Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl.
  Klicka ut smeten på smord eller bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen, 200°, ca 5 minuter.


Campadre

             
Coola hängslebyxor som jag har klickat hem till min lilla stjärna! Är ni medlemar på campadre? Då kan ni köpa de här fina hängselbyxorna från rockefella eller ta del av andra fina kampanjer. Om ni inte är medlemar på campadre, så kan ni bli det gratis om ni klickar HÄR.


Chokladkaka med kokostosca





Den här kakan är riktigt god, går perfekt att servera som en efterrätt med lite glass eller grädde.

Receptet hittade jag HÄR.


Tipsa mig!

 



Kan inte ni tipsa om er favorit dessert? Skicka gärna länk eller recept :)


Fiskgratäng med pesto

Fettisdagen idag, har det blivit någon semla?
Inget semlebak här inte, men en semla har åkt ner ändå :)

Idag är bebis 30 veckor gammal och nu börjar det kännas att man har varit gravid lääänge!!!
Så skönt det ska bli att gå hem från jobb nästa vecka, jag känner att jag har en massa saker att fixa här hemma. Ordning och reda och mat & bak till frysen på schemat...vi får väl se hur mycket man orkar med och fixa. Det är väldigt skönt när man kommer hem från BB och har frysen laddad :)

Här kommer ett middagstips. Fiskgratäng med pesto. Bilden ser kanske inte så lockande ut, men det var jättegott och enkelt! Vi hade pressad potatis till.




4 port

600 g fryst fiskfilé
4 dl creme fraiche
2 msk pesto
½ tsk salt
½ gul lök

Lägg fiskfiléerna i en ugnssäker form. Salta och peppra, kör i ugnen ca tio min i 180 grader.
Blanda ihopa creme fraiche, pesto och lök, salt.
Häll av spadet på fisken och på med såsen, gratinera i ugn i ca 10 min.
Klart att servera.





Här är en väldigt söt & busig kille, som har tryckt ner sig i dockvagnen :)
Tänkt, snart är du två år...så fort tiden går.





Lördagsmys

Lördagsmys med melodifestival! Plankstek med en god bit ryggbiff, smörstekta champinjoner, ostgratinerad tomat, baconlindade haricots verts och riktigt potatismos. Bea är fusk, men orka inte slå ihop egen :)


Brysselkex



ca 50 st

4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör

garnering:

röd hushållsfärg
strösocker

Rör ihop alla ingredienser till en smidig deg.
Forma till två st rullar.
Rulla i färgat strösocker, ställ kallt i ca 1 timme.
Skär i skivor och grädda i ugn, 175 grader i ca 10 min.







Tack alla ni som läser min blogg och hoppas ni haft en trevlig alla hjärtans dag! :)






Mozzarellasallad

Vi vaknar upp till ett snötäckt landskap. Det har kommit mer snö och det är så vackert att se, här är vår utsikt från huset. Vackert med vita träd!! Idag har det blivit lite utelek i snön och hemmafix, bla frostat av frysen.




Jag älskar sallader och pizza med mozzarella! Ikväll kör vi en variant med melon och mozzarella.
Givetvis med de mest givna smakerna till, balcamico, olja och färsk basilika. Detta skall avnjutas till en kryddig kycklingklubba. MUMS!



Mozarella
Honungsmelon
Rödlök
Färsk basilika
Tomater
kallpressad basilikaolja
balsamicoreduktion
svartpeppar
Flingsalt


Biff stroganoff

En klassisker som alltid känns rätt, såväl till vardags som till fest.



4 port

 500 g strimlat nötkött
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
100 g champinjoner
1 msk dijonsenap
3 msk tomatpuré
2 dl creme fraiche
1,5 l vatten
3 tsk salt
2 msk fond
salt och svartpeppar


Skiva löken och champinjonerna.
 Bryn championjonerna och lägg åt sidan sålänge.
Bryn köttet i en gryta. 
Tillsätt tomatpuré, pressad vitlök och lök, låt fräsa lite.
Slå på vatten, salt och fond och låt koka till köttet är riktigt mört. ( ca 1,5 timme )
Tillsätt senap, creme fraiche och champinjonerna.
Smaka av med ev salt och svartpeppar.
Servera med en fräsch sallad och ris.


Lantbröd med morot och filmjölk




Av den här satsen fick jag ut två STORA bröd och 10 st frukostbullar.

2 pkt jäst
8 dl (37 grader) Vatten
3 dl filmjölk
2 st morötter
3 tsk salt
2 dl rapsolja
ca 1 l lantmjöl
ca 8 dl vetemjöl special

Ägg till pensling
Blåa vallmofrön

Smula ner jästen i en bunke, jag anv mig av en bakassistens.
Tillsätt vattnet så att jästen löses upp. Häll ner filmjölk, salt och olja.
Skala morötterna och riv fint, tillsätt i smeten.
Därefter tillsätter du mjölet, arbeta degen kraftigt i ca 10 min.
Låt jäsa under bakduk i ca 45 min.
Baka ut bullar / bröd, låt jäsa i 30 min. Pensla med ägg strö på vallmofrön.
För bullar 225 grader i ca 10 min. Bröd 180-200 grader i ca 25-30 min.


Jordgubbspaj med vitchoklad och kokos




En somrig dessert kanske, men passar året runt enligt mig. Servera med vaniljglass!
Jag minskar lite på bärmängden i receptet eftersom min paj svämmade över lite :)







Pajform (25 cm i diameter)

600 g frysta jordgubbar
ca 2 msk potatismjöl
strösocker effter smak

deg:

150 g rumstemp. smör
1 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl

50 g vitchoklad
½ dl kokosflingor

Låt jordgubbarna få tina lite i formen innan potatismjöl och socker strös på.
Blanda smör, vetemjöl och socker till en slät deg. Klicka ut på jordgubbarna.
Strö på grovhackad vitchoklad och kokosflingor.
Grädda i 200 grader ca 35-40 min.
Servera med vaniljglass.


Dumlekaka


Jag har redan bloggat om dumlekakan en gång, men jag bloggar gärna om den igen eftersom den är sååå god.
Har ni missat den så tycker jag ni ska prova, den är farligt god :)






ca 25 st

400 g smör
2 dl socker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 påse dumlekolor
1 ask noblesse
Folieformar

Blanda alla ingredienser till en smidig deg, ställ kallt i 30 min.
Rulla till bollar, lägg i formarna, tryck därefter ner en dumle i varje boll.
Grädda i 200 grader i ca 15 min.
Lägg på en nobless på varje kaka innan dem svalnat.
Jag har lite strössel på som dekoration.


RSS 2.0