-

Ullared igår

Fint väder, men har man planerat in en Ullaredsresa så vill man inte avboka! Tyckte inte där var så mkt folk, utan en perfekt dag på Ullared. Hitta massor med fint, bestämde mig för att piffa till det lite i köket med nya gardiner, duk och ljusfat, en ny lampskärm. Hitta en fin mortel från Jamie Oliver och fina kakburkar, som jag har blivit helt förälskade i på senaste. Vackert att pryda köket med. Man behöver inte ha kakor i dom, utan jag stoppade ner sådant som jag tycker ligger och stökar i köket bl a Pennor och post it lappar tändare mm.
Även ett zinkfat med rosa ljus fick följa med hem och mkt mer..:)




















Rostade mandlar med honung & flingsalt



Gott som tilltugg till drinken.

En påse sötmandel
1 tsk flytande honung
2 nypor flingsalt

Värm upp pannan ordentligen innan mandlarna läggs på.
När du tycker mandlarna ser klara ut häller du på honung och därefter saltet.
Lägg upp på ett fat & låt svalna.







Jasminen blommar för fullt här hemma, vackert!


Kycklingsallad med grillad halloumi, paprika & baconströssel





Sallad, så gott & så fräscht. Jag älskar grönsaker i alla dess former och gillar experimentera med olika salllader.
Ikväll fick jag till det riktigt bra. Ostar är ju så gott att ha i salladen och min nya favorit, grillad halloumi, fick följa med i den här salladen tillsammans med grillad paprika och finhackat knaperstekt bacon.
Lägg upp salladen på ett stort fat, så att man ser alla vackar fäger tydligt. Det ser så mkt trevligare ut än att blanda allt i en skål.

4 port

4 grillade kycklingfiléer
1 dl gröna oliver
2 nävar blandsallad
½ skivad röd lök
en näve coktailtomater
1 pkt bacon, knaperstekt och hackat
1 paprika, grillad, skuren i mindre bitar.
1 pkt halloumi, skurna i skivor och grillade
balsamicoreduktion på flaska
flingsalt


Midsommarafton!

Kikar bara in en snabb runda för att önska alla en riktigt glad midsommar! Vi kommer att ha midsommarfirandet hemma i år igen och det ska bli väldigt trevligt, Ser fram emot alla lekar som jag planerat in, goda matjessillen och jordgubbarna!! Hitta ett recept på en fördrink som jag tänkte dela med mig till er. vJag ska prova den ikväll.
Det är rabarberbubbel och har man kokt egen rabarbersaft så blir denna drinken säkert supergod!
Här hitttar ni det om det föll er i smaken. :)



Foto: Charlie Drevstam  Bildkälla


Pastasås med färsk basilika

Besöksantalet har ökat ytterligre här på bloggen och jag tycker så klart att det är jätte kul!
Att få dela med mig av min matlagning mm är jättekul. Era fina kommentarer som dimper in lite och då och ger mig mer inspiration till att fortsätta. Så fortsätt med det, alltid kul och höra när någon provat laga något och vad ni tyckte, jag tar gärna emot tips på vad som jag kunnat göra bättre..:) Här får ni en god pasatsås som går lika snabbt att göra som pastan tar att koka. 

 

ca 3 port

en klick smör
½ gul lök
1/4 zuccini
4 färska champinjoner
120 g rökt skinka
en näve frysta haricots verts
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk creme fraiche
citronsalt
svartpeppar
en näve färsk basilika
maizenaredning

Strimla skinkan, skär ner grönsakerna i mindre bitar.
Hetta upp en stekpanna, lägg i smöret. Tillsätt champinjoner, lök & zuccini.
Låt det få bryna en stund.
Häll på grädde, creme fraiche, fond & haricots verts, låt koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Strimla baslikan och blanda i.
Klar att servera!





Sommarblommor

Mina blomlådor har stått tomma alldeles för länge, men nu är de vackert fyllda med fina pelagoner i en fin rosa färg. Har även gjort lite fint på trappen med lite blommor, mina gamla lyktor fick också stanna kvar. Tycker bara dom blir finare och finare ju äldre de blir :)






Ljuvlig fjärilslavdendel fick pryda stora krukan.










Rabarbersaft





 Rabarbersaft en favorit hos mig!
Mina rabarber börja bli lite tråkiga nu, så jag kokade saft på dom.

1 kg rabarber skurna i mindre bitar
2 l vatten
Saften av en citron
5 dl socker / liter vätska

Koka vatten och rabarber i ca 15 min. Sila bort rabarbern.
Rengör grytan, häll tillbaka vätskan.
Tillsätt citronsaft & socker.
Koka upp och skumma av.
Häll upp saften i flaskor.
Ställ kallt.


Mumsig stek!

Här kommer ett recept på helstekt kotlettrad med härligt god steksky att göra god sås på. Såsen är väldigt snabbt att göra. Har du en en massa färska kryddor hemma? Passa på att exprimentera och smaksätt köttet med olika örter. Jag hade mkt timjan så det fick bli min smaksättare tillsammans med mitt citronsalt som jag gjort själv.

 Så här gör du citronsalt. Riv skalet från citronen och blanda med salt, låt stå i några dygn för bäst smak. Provade att göra ett citronsocker också. Man kan smaksätta socker och salt på många sätt.



1 kg Kotlettrad utan ben med fettkappa ( 150-200 g kött/ port )
1 gul lök
2 st vitlökar
2 st morötter
timjan kvtistar
citronsalt och svartpeppar
smör till stekning

Gör snitt i fettkappan för att kryddorna skall ta bättre smak.
Skala inte lökarana och morötterna. Bara dela dom i mindre bitar.
Bryn köttet först i stekpannan, salta, peppra.
Lägg upp i formen med löken, morötterna, vitlöken.
Tryck ner timjankvistarna i köttet.
Häll lite vatten i stekpanna så man får med all god smak, häll över i formen.
Anv stektermometer. Låt köttet gå i ugnen på 150 grader tills tempen visar 68-70 grader.
Låt köttet vila 10-15 min innan det skärs upp.

Såsen 3-4 port:

Sila upp skyn i en kastrull.
Tillsätt 2,5 dl matgrädde.
Lite soja
maizenaredning
Ev lite mer salt och peppar. ( med det behövdes inte för min del )
Låt koka upp, klart!



Plåtburkar Greengate





Underbart fina plåtburkar från Greengate. Greengate har även jättefina textilier och porslin.
 Plåtburkarna hittade jag här.


Äntligen!!

Äntligen har det blivit av!! Jag har besällt en systemkamera. Efter mycket velande blev det en Canon EOS 500D.
Längtar tills jag har den i mina händer!


Bildkälla


Pinocchiotårta

Hade en bra födelsedag igår, efter kalasandet här hemma, begav vi oss till våra goda vänner.
Där det vankades en mkt god tre-rätters middag. Det blev sent innan vi kom hem och när Algot vaknade imorse så var jag inte alls pigg, med endast 5 timmars sömn fick jag masa mig upp.
 En väldigt seg söndag idag...då man inte fått mkt gjort.
Ett litet inlägg orkar jag med :)
Här kommer receptet på tårtan som jag bakade igår.
En sockerkaksbotten med maräng, hallongrädde, dekorerad med jordgubbar & grädde.
Väldigt mumsig! Skall göras samma dag som den skall ätas.
Jag hittade receptet HÄR.

 


Min dag idag!



Idag är det ingen vanlig dag för det är MIN födelsedag!
 I em blir det kaffe & tårta kalas och ikväll är vi bortbjudna till goda vänner.
Tårtan skall bakas så det är bara att sätta igång, kakorna gjorde jag innan i veckan.
Kardemummasnurror, snickerskaka och syltkakor. Till syltkakorna anv jag mig av den goda rabarber och jordgubbssylten. Det blev väldigt smarrigt. Här kommer receptet.

4 dl vetemjöl
200 g smör
1,5 dl socker

Blanda ihop allt till en smidig deg. Rulla till små bollar och lägg i formar. Gör en grop i varje boll och fyll med sylt.
Grädda i ugn 175 grader i ca 10 min.







Potatis & purjolöksoppa med kallrökt lax


Enkel god soppa som känns lite lyxig av den kallrökta laxen. Smakerna gifter sig bra och detta är en perfekt soppa att servera som en förrätt. Varför äter jag inte soppa oftare? Det är ju så gott och oftast är det väldigt enkelt att slänga ihop. Vilka soppor brukar tillagas hemma hos er?

6 port

 1 kg potatis
½ purjolök
1 l vatten
2 tsk salt

Låt koka tills potatisen är mjuk, mixa allt slätt.

2 dl matgrädde
3 dl mjölk
2 msk grönsaksfond
½ tsk salt
nymalen vitpeppar

Tillsätt grädde mjölk, fond, smaka av med salt och peppar.

200 g kallrökt lax
1 st rödlök
färsk dill

Hacka rödlök, dill och den kallrökta laxen fint. Blanda allt.


Potatissallad

Jag älskar potatissallader, klara, krämiga med eller utan grönsaker. Just nu är potatissallad med vinägrett en favorit här hemma. Har två olika varianter som jag brukar göra. 1 ) dijonsenap, vinäger, oregano, rapsolja, socker, salt, svartpeppar. 2) rapsolja, vitvinsvinäger, italiensk salladskrydda, vitlökspeppar, salt.

Vispa ihop vinägretten, häll över potatis och grönsakerna. Klar att servera!




Snickerskaka

Idag gjorde jag en sats snickerskaka. Det var så länge sedan jag åt det. Fick lite nostalgi från klassfest på mellanstadiet! Tänkte jag ska bjuda på dessa läckerbitar på lördag då jag fyller år. Jag delar givetvis med mig till er av denna läckra snickerskaka.



1 burk jordnötssmör
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl kokosflingor
8 dl cornflakes
1 tsk vaniljsocker

200 g mjölkchoklad

smält socker och sirap i en kastrull ( skall ej koka )
Rör ner jordnötssmör, kokos, vaniljsocker och sist cornflakes.
Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, platta till smeten. (ca 20x30 cm)
Säll kallt i ca 15 min, däfter smälter du chokladen och brer på kakan.
Ställ kallt i minst 1 timme innan kakan skärs i önskad storlek.
Klar för servering.
Det går bra att frysa kakan.




Igår var vi och lekte på mammas förskola. Algot fullkomligt älskade det.
Nya leksaker, massa barn och vattenlek..vilken lycka för min lilla bus!


Pasta till lunch

Idag komponerade jag ihop en mycket mumsig pastarätt, som jag definitivt kommer göra fler gånger.
Pefekt söndagslunch!



3-4 port

120 g strimlad rökt skinka
1 l kokt pasta ( castellane parmigiana, Bardilla )
1 st burk tärnad fetaost i olja
1 st rödlök
1 st vitlök
1 tsk salt
Nymalen svartpeppar
2 tsk pesto
1 dl gröna oliver (fyllda med vitlök)
1 msk matolja¨
1 näve blandade färska örter
( Salvia, persilja, oregano )

Koka pasta. När du kokar pastan ha rikligt med salt i kokvattnet. Pastan blir såå mycket godare!
Strimla skinkan och skiva löken, hacka vitlöken fint.
Häll olja i en varm stekpanna, häll i lök, skinka, vitlök.
Tillsätt pastan och pesto, salt, peppar, oliver, fetaost.
Garnera med örterna innan servering
Klar att serveras.




Trädgården

Just nu är där mkt att sköta i trädgården, allt växer så det knakar och det är kul att följa.
Det är inte bara gräset som ska klippas utan jag har även ett växthus som är fullproppat och en massa pallkragar, spannar med potatis mm. Har alltid varit intresserad av odling. När jag var liten odlade jag cocktailtomater i pappas o mammas fina rabatter och hade en paprikaplanta i en liten kruka på mitt rum. Minns att det blev en liten söt grön paprika till slut. :)

För er som är intresserade av vad jag odlar så kommer här lite bilder.





Mynta som växer som ogräs och björnbärsbuske.



Har en pallkrage fullproppad med örter.
Gräslök, oregano, salvia, dragon, kurspersilja & blad persilja
dill, timjan & citronmeliss.



Haricots verts



Sockerärtor som får klättra på ameringsjärn. Det är bara så gott att gå och plocka av,
en riktig höjdare i sallader.



Pallkragar med morötter, rödbetor, zuccini, små inläggningsgurkor.
Spannar med potatis.


Olika sorters tomater



Gurkor



Paprika





Röda, svarta & vita vinbär.
Har amerikanska blåbärsplantor också men det brukar inte bli så stor skörd på dom, fåglarna hinner före..

Vi har en lummig trädgård, med skogen nära tomten. Jag tycker det är en väldigt mysig trädgård,
då man lätt kan ändra om och behöver inte ha så då pedantiskt.




Här är en kille som också växer så det knakar.
Du är det finaste vi har..





Creme fraicheröra till grillat

Grillat blir det mkt av nu, men vad ska man ha till ?
Här kommer ett tips på en god creme fraciheröra.


3-4 port

3 dl creme fracihe
½ gullök
½ gul paprika
1 liten vitlöksklyfta
3 st färska champinjoner
en liten klick smör
salt
svartpeppar

Finhacka grönsakerna och fräs i lite smör, salta lite.
Låt stå och svalna, därefter blandar du ner det i creme freichen..
Smaksätt med salt och peppar.
För bäst resultat skall såsen stå och dra till sig i kylskåpet ett dygn.
Sen har du en läcker sås att servera!


Vaniljglass med rabarber & jordgubbsylt

Då var vi hemma igen efter en liten semester i vitthult i de småländska skogarna.
Det har varit hur härligt som helst och vi hade ju verkligen tur med vädret.
Stugan ligger mitt ute i skogen nära en sjö.













Nu i denna härliga värme vill man gärna svalka sig med något.
Vattenmelon är en favvorit här hemma, men även glass!
Jag tycker det är lite festligt att smaksätta färdigköpt glass.
Det blir väldigt gott och man får ju precis vilka smaker som man vill ha.



 2 Liter vaniljglass
2,5 dl rabarber & jordgubbssylt
10 st mördegskex

Tina glassen, krossa kexen och blandar ner i glassen.
Därefter vänder du ner sylten.
Frys glassen igen sedan är det bara att ta fram och njuta!

Ett annat gott tips på smaksättning är nutella och cookies.


Syrenblomssaft

Hallå där!
Idag bär det av till de smålänska skogarna för att fira mina föräldrars födelsedagar, speciellt mamma som fyller 50!, de fyller år på samma dag, fräckt va? Vi ska bo i en stor jaktstuga som rymmer ca 17 sängplatser.
Ingen ström, inget vatten, utedass, bastu nere vid sjön. Imorgon kommer fler vänner till mina föräldrar och då blir det födelsedagsfirande och massor av skoj. Tror Algot kommer trvias som fisken i vattnet där.

Men innan vi åker så tänkte jag bjuda det här.

Syrenblomssaft, låter väl spännande? Tycker det är väldigt roligt att prova på nya smaker.
Denna saft skulle jag beskiva som somrig & frisk och väldigt god!
Det går bra att koka ner saften så att det blir sirap.
Du får snabba dig att göra saften innan syrenen blommat ut.

20 st syrenklasar
1 st citron
1 kg socker
1 l vatten
25 g citronsyra

Skaka klasarna ifrån ev småkryp.
Dra loss blommorna ifrån klasen. Lägg i en bunke.
Tvätta och skiva citronen, lägg i bunken.
Koka upp vatten, häll i sockret så det löses upp.
Häll sockerlagen över blommorna, blanda i citronsyra.
Låt stå kallt i 2 dygn, därefter sila och häll upp på flaskor.
Det går utmärkt att frysa saften.








Tack svärmor för syrenblommorna :)


RSS 2.0